Fıkıh Kitaplarının Namaz Bölümünde Yer Alan Depremle İlgili Hükümler - Aldershewı, Amer (Fırat University, 2023)
????? ????? ??????? ??????? ???? ????? ???????? ?? ???? ??????? ??? ????? ?? ???? ??? ?????? ?????????? ???????? ??????? ?????? ?? ????? ??????? ???????? ??????? ?? ???? ?????? ???????? ????????? ????? ?? ???????? ??? ????? ????? ??? ?????? ?? ??????? ????? ?? ???: ???? ??????? ?? ??? ??????? ??? ?? ?????? ??? ???? ??????? ??????? ???????? ?? ????? ??? ??????? ????? ?????? ?????? ?? ?????? ???? ????? ??? ??????? ???? ??? ?????? ???? ?? ???? ?????? ????? ???? ???????? ???? ??????? ???? ????? ????? ?? ????? ???????? ???? ?? ????? ??? ??? ?????? ??? ???? ??????? ???? ????? ??? ????? ?? ?????? ??? ?????? ???????? ?? ?????? ???????? ??? ???? ???????? ???? ?????? ??????? ?????????? ??????? ??? ???????? ??????? ?????? ?? ????? ??????? ??????? ??????? ??? ????? ?????? ??? ???? ???? ??? ??????? ???? ??????? ?????? ?????? ??????? ??? ?? ????? ?????? ????? ???????? ??????? ???? ?? ????? ???? ????? ???? ???????? ???? ??? ?? ??????? ???? ???? ????? ?????

Araştırmada kitabü’s-salatta depreme müteallik olan fıkhî hükümler tartışılmaktadır. Çalışmamda tümevarımcı, analitik ve karşılaştırmalı bir yöntemle kitabü’s-salatta fakihlerin depreme müteallik görüşlerini tahlil ve mukayese ettikten sonra tercih ettiğim görüşe yer verdim. Çalışmam ulaşılan şu önemli neticelerle nihayete erdi: fakihler sahih olan görüşlerinde depremin hudusu zamanında namaz kılmanın meşru olduğu konusunda ittifak etmişler. Ancak bu namazın keyfiyeti hususunda aralarında ihtilaf vardır. Ben ise Hanbelilerin deprem anında kılınan namazın küsuf namazı şeklinde kılınır görüşünü kuvvetli delillerinden dolayı tercih ettim. Bu namaz ister ferdî kılınır ister cemaatle ancak imkan varsa cemaatle kılınması daha faziletlidir. Can ve mal korkusuyla deprem esnasında namazı yarıda bırakmak caizdir. Deprem esnasında Müslüman bir kişi cemaat namazları ve Cuma namazına gitmeyebilir. Deprem esnasında sünnette olduğu gibi tövbe edip istiğfarda bulunup tekbir getirelebilir. Evlerden ve deprem bölgelerinden kaçıp boş alanlara sığınmak müstehaptır. Enkaz altında vefat edenler ecir ve ahiret hükümlerine göre şehittirler. Ancak savaşta şehit olanların hükümlerinden farklı olarak depremde ölenlerin namazı kılınır, gusül aldırılır ve kefenlenirler. Ulaşılan diğer neticeler ise sonuç kısmında yer almaktadır.

The research discusses the principles of jurisprudential rulings that are related to the Earthquake in the book of prayer. In my research, I followed this inductive, analytical, comparative approach by searching for the sayings of the jurists related to the Earthquake in the book of prayer, analyzing them, comparing them, and then weighing them. The research concluded with a set of results, the most important of which are the following: The sayings are that prayer when an Earthquake occurs is legitimate, and they differed in the manner of this prayer, which is more likely for the researcher that the prayer that is prayed at the time of an Earthquake is in the form that is in the eclipse prayer, taking the saying of the (Hanabilas) for the strength of their evidence, whether it is individual or group, and the group is better if possible, and that interrupting the prayer When an Earthquake occurs, it is permissible to fear for oneself or one’s money, and for a Muslim to fail to attend Friday prayer in congregation when an Earthquake occurs, and it is Sunnah to say takbeer, ask forgiveness and repent at the time of an Earthquake, and it is desirable to flee from homes and take refuge in empty places, and that whoever dies under the rubble is a (martyr)(Shaheed) with regard to the provisions of the Hereafter and the reward. It is related to the issues of washing, shrouding, and prayer, as the rulings of the martyr or shaheed of battle do not apply to him, and other results that will be presented at the end of the research.
The Islamic Jurisprudential Rulings Related To the Earthquake in the Book of Prayer
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları