EGZERSİZ UYGULANAN RATLARDA L-KARNİTİN TAKVİYESİNİN KASLARDA BAZI ANABOLİK VE KATABOLİK SİNYAL YOLAKLARI ÜZERİNE ETKİSİ - KILIÇ, ŞERİF (Fırat Üniveristesi, 2019)
Egzersiz uygulanan ratlarda, L-karnitinin kasda bazı anabolik ve katabolik sinyal yolakları üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma materyalini, 6 grupta (Kontrol, L-karnitin, Egzersiz, Egzersiz + L-karnitin, Akut Egzersiz ve Akut Egzersiz + L-karnitin) 7 adet olmak üzere toplam 42 adet 8 haftalık yaşta erkek Wistar albino ırkı rat kullanıldı. Ratlar başlangıçta 10 m/dk hızla koşmaya başlatıldı ve kontrollü artışlarla 2 haftalık alışma süresinin sonunda 30 m/dk, %0 eğim, 30 dakika koşu protokolü uygulandı. Ratlar, diyetle L-karnitin uygulanmaya başladıktan sonra 6 hafta boyunca haftada 5 gün olmak üzere koşu testine tabi tutuldu ve son gün akut egzersiz (ratlar yoruluncaya kadar koşu bandında koşması) protokolü uygulandı. Veriler gruplar arasındaki farklılıkları ortaya koymak için SAS paket programında bulunan PROC GLM prosedürü kullanılarak analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık P<0.05 olarak kabul edildi. Sonuç olarak, egzersiz uygulanan ratlarda, L-karnitin tüketimi, kas anabolik (mTOR ve MyoD) ve katabolik (FOXO1, MuRF1 ve Myostatin) sinyal yolaklarını regüle ederek olumlu etki göstermiştir. Bu yolakların pozitif etkilenmesi sonucu, hayvanlarda egzersiz performansının ve kas gelişiminin iyileşbileceği düşünülmektedir. Bunun için de daha detaylı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.

The effects of L-carnitine on some anabolic and catabolic signaling pathways in muscle were investigated. In this study, 6 groups (Control group, L-Carnitine, Exercise, Exercise + L-Carnitine, Acute Exercise and Acute Exercise + L-Carnitine) 7 including a total of 42 8-week-old male Wistar albino rats have been used. Rats were initially started to run 10 m / min. At the end of 2-weeks run period, 30 m / min, 0% grade, 30 minutes of jogging protocol has been applied with a controlled rise. After using L-Carnitine dietary, rats were subjected to a 5 days per week for 6 weeks of exercise and the last day of exercise protocol (rats running in the treadmill until exhaustion) was applied. Data were analyzed by using the PROC GLM procedure in the SAS packet program to reveal differences between the groups. Statistical significance was accepted as p<0.05. In conclusion, L-carnitine consumption in exercise applied rats had a positive effect by regulating muscle anabolic (mTOR and MyoD) and catabolic (FOXO1, MuRF1 and Myostatin) signaling pathways. It is thought that exercise performance and muscle development will improve in animals as a result of positive effects of these pathways. For this, more detailed studies are needed. Keywords: L-carnitine, Exercise, Muscle, Anabolic, Catabolic
The effects of L-carnitinine supplementation on some muscle anabolic and catabolic signaling pathways in exercised rats
Keywords: Spor