İskemi-reperfüzyon hasarında serbest oksijen radikalleri ( Ratlarda deneysel çalışma ) - Serin, Erhan; Yılmaz, Erhan; Yılmaz, Seval; Ünsaldı, Emine; Durmuş, Ali Said (My University, 1998)
İskemi-reperfîizyon hasarına bağlı olarak oluşan serbest oksijen radikalleri ratlarda kan, kas ve kemik dokularında araştırıldı. Ratlar; iskemi, iskemi-reperfüzyon ve kontrol grubu olmak üzere üç gruba ayrıldı. İskemi grubundaki ratlarda, proksimal femoral arter 2 saat klempe edildi ve iskemi-reperfüzyon grubundakilerde ise iki saatlik iskemiden sonra 45 dakikalık reperfüzyon oluşturuldu. İskemi-reperfüzyon grubunda malonildialdehid düzeyinin anlamlı bir şekilde yüksek olduğu saptandı (p<0.05). Glutatyon peroksidaz ve katalaz aktivitelerinin iskemi grubunun kanında kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde azalmış, glutatyon peroksidaz aktivitesinin iskemi grubunun kemik dokusunda kontrol grubuna göre belirgin bir şekilde azalmış ve katalaz aktivitesinin ise belirgin bir şekilde artmış olduğu saptandı (p<0.05). Kas dokusunda herhangi bir değişiklik saptanmadı. Sonuç olarak, iskemi-reperfüzyon hasarına karşı kas dokusunun kan ve kemik dokularına göre daha dirençli olduğu saptandı.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji; Ortopedi