ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT ASTIM ATAĞINDA ADROPİN, ÇÖZÜNEBİLİR CTLA-4, CD28, CD80 VE CD86 KOSTİMÜLATUVAR MOLEKÜLLERİNİN PLAZMA DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ - ACAR, MELİKE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Astım çocukluk çağı kronik hastalıklarının en sık görülenidir ve birçok hücre bileşeninin rol oynadığı kronik ve enflamatuar bir hava yolu hastalığıdır. CD28, CTLA-4 ve B7 kostimülatuar yolakları, astımda havayolu hipersensitivitesinin ve havayolu enflamasyonunun gelişiminde önemli bir role sahiptir. Bu yolaklar T-hücresi tepkilerinin ince ayarını, engellenmesini ve aktivasyonunu düzenleyen ikinci anahtar sinyalleri sağlar. Bu çalışmada, çocukluk çağı akut astım atağında adropin çözülebilir CTLA-4, sCD28, sCD80 ve sCD86 düzeylerinin çocuklardaki astım alevlenmesinin şiddetini tespit etmede tanı ve tedavi yaklaşımına yeni bir bakış açısı kazandırmak amaçlandı. Çalışmaya 6-18 yaş arası, 42 astımlı çocuk çalışma grubu ve 40 sağlıklı çocuk ise kontrol grubu olarak katılmıştır. Hasta grubu allerjik ve non-allerjik olarak iki gruba ayrılmıştır. Adropin, çözünebilir CTLA-4, sCD28, sCD80 ve sCD86 düzeyleri enzim-bağlantılı immunsorbent tahlilleri (ELISA) üç vizitte ölçülmüştür. Ölçümler hasta ve kontrol Grupları arasında ve kendi aralarında karşılaştırılmıştır. Eozinofil sayı (yüzdesi), serum total IgE ortalamaları, solunum fonksiyon testi (SFT) parametreleri çözünebilir kostimülatuvar moleküllerin plazma konsantrasyonları ışığında analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin yönünü ve derecesini ölçmek için korelasyon analizi yapılmıştır. Absolü eozinofil sayısı açısından Gruplar arasında istatistiksel fark incelendiğinde anlamlılık tespit edilmiş, yapılan post hoc analizlerde bu farkın Grup I'den kaynaklandığı bulunmuştur (p<0.05). Aynı durum eozinofil yüzdelerinin değerlendirilmesinde de görülmüştür. Tüm SFT parametreleri için Grup I ve Grup II açısından ayrı ayrı karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Buna rağmen FEV1/FVC hariç diğer tüm SFT parametreleri ile Gruplar arasında, Grup III'ten kaynaklanan bir istatistiksel anlamlılık söz konusudur (p<0.05). Bütün Gruplardaki olguların CTLA-4, sCD28, sCD80 ve sCD86 ölçümleri arasında anlamlı bir farklılık göstermediği, yani farklı Gruplarda olmanın CTLA-4, sCD28, sCD80 ve sCD86 ölçümleri üzerinde istatistiksel fark yaratmadığı bulunmuştur (p>0.05). Buna rağmen ise, Grup ayrımı yapmaksızın araştırmada yer alan olguların farklı zamanlarda ölçülen ortalama plazma CTLA-4, sCD28, sCD80 ve sCD86 konsantrasyonları arasında 0.05 anlamlılık düzeyinde farklılık tespit edilmiştir (p<0.05). İlk vizitteki akut astım atak olgularında sCD-28'in sCD-86 ile (r=0.679, p<0.01) ve sCD-80'in sCD-86 ile (r=0.822, p<0.01) güçlü, pozitif anlamlı bir ilişkisi bulunmuştur. Sonuç olarak; plazma sCTLA-4, sCD28, sCD86 ve sCD80 çocuklardaki astım alevlenmesinin ölçülmesi için potansiyel belirteçler olabilir. Bizim çalışmamız astımda T-hücre aktivasyonundaki kostimülatuvar moleküllerin rolüne bir bakış sağlamaktadır ve daha geniş hasta Gruplarıyla daha ileri yatay çalışmaların yapılmasını gerektiğini desteklemektedir. Ayrıca adropinin astım patogenezinde hangi noktada bulunduğuna dair ileri moleküler çalışmalar desteklenmelidir ve daha geniş hasta Gruplarıyla karıştırıcı faktörler kontrol altına alınarak araştırmalar planlanmalıdır. Bunun yanında adropinin yaş, cinsiyet, etnisite gibi farklılıklara göre referans aralıkları belirlenmelidir. Anahtar Kelimeler: Astım, Adropin, CTLA-4, CD28, CD80, CD86.

Asthma is the most common chronic childhood disease and is a chronic and inflammatory airway disease in which many cell components play a role. CD28, CTLA-4 and B7 costimulatory patellas have an important role in the development of airways hypersensitivity and airway inflammation in asthma. These pathways provide second key signals that regulate T-cell responses to fine tuning, inhibition and activation. In this study, it was aimed to give a new perspective to the diagnosis and treatment approach of adropin, soluble CTLA-4, sCD28, sCD80 and sCD86 levels in childhood acute asthma attack determining the severity of asthma exacerbation in children. In the study aged 6-18 years, 42 asthmatic children as a study group and 40 healthy children as a control group participated. The patient group was divided into two groups as allergic and non-allergic. Adropin, soluble CTLA-4, sCD28, sCD80, and sCD86 levels were measured in three vials of enzyme-linked immunosorbent assays (ELISA). Measurements were compared between patient and control groups and between themselves. Eosinophil count (%), serum total IgE averages, respiratory function test parameters were analyzed in the light of plasma concentrations of soluble costimulant molecules. A correlation analysis was conducted to measure the degree and extent of the relationship between the variables. When the statistical difference between the groups was examined in terms of absolute eosinophil counts, significance was determined. In the post hoc analyzes, this difference was found to be due to group I (p <0.05). The same has been observed in the evaluation of eosinophil percentages. No statistically significant difference was found for all SFT parameters when compared separately for group I and group II (p> 0,05). However, all other SFT parameters except FEV1 / FVC and between group were statistically significant originating from group III (p <0.05). There was no statistically significant difference between the CTLA-4, sCD28, sCD80 and sCD86 measurements in all groups, ie, CTLA-4, sCD28, sCD80 and sCD86 measurements in different groups (p> 0.05). However, there was a significant difference (p <0.05) between the mean plasma concentrations of CTLA-4, sCD28, sCD80 and sCD86 measured at different times in the study groups without group discrimination at 0.05 level. A strong positive correlation was found between sCD-28 with sCD-86 (r = 0.679, p <0.01) and sCD-80 with sCD-86 (r = 0.822, p <0.01) in acute asthmatic attacks at first visit . As a result; plasma sCTLA-4, sCD28, sCD86 and sCD80 may be potential markers for the measurement of asthma exacerbations in children. Our study provides an overview of the role of costimulatory molecules in T-cell activation in asthma and supports the need for further horizontal studies with larger patient groups. In addition, advanced molecular studies should be supported on the location of adropin in the pathogenesis of asthma and investigations should be planned by controlling confounding factors with wider patient groups. Besides, reference intervals should be determined according to differences such as age, sex, ethnicity. Key words: Asthma, Adropin, CTLA-4, CD28, CD80, CD86.
Evaluation of plasma levels of adropin, soluble ctla-4, CD28, CD80 and CD86 costimulator molecules in acute asthma in childhood
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları