PNÖMOPERİTONUM SONRASI OLUŞAN BAKTERİYEL TRANSLOKASYONA MELATONİN VE MİSOPROSTOLÜN ETKİSİ - ALTAŞ, ÖNDER (Fırat Üniveristesi, 2004)
Laparoskopik girişimlerin yüksek kann içi basınca bağlı olarak kan hemodinamisinde değişiklikler oluşturduğu bildirilmektedir. Deneysel modellerde, pnömoperitonum sonrası bakteriyel translokasyon ve serbest oksijen radikallerinde artma gösterilmiştir.Çalışmamızda; pnömoperitonum sonucu oluşan bakteriyel translokasyon ve serbest oksijen radikallerine melatonin ve misoprostolün etkileri araştırıldı. Çalışmamızda; ortalama ağırlığı 250-300 gram olan 32 adet Wistar Albino sıçan kullanıldı.Denekler 4 gruba ayrıldı. Grup 1' e (sham grubu) herhangi bir işlem uygulanmadı. Grup2'ye(kontrol) üç gün süre ile orogastrik yoldan serum fizyolojik uygulandı. Grup3'e üç gün süre ile intramusküler melatonin uygulandı. Grup4'e orogastrik yoldan misoprostol uygulandı, üç gün süre ile. Tüm deneklere 1010/ml E.coli oral yolla 12 saat önceden verildi. Grup2,3,4 deki deneklerde CO2 gazıyla 20mmHg basınçla pnömoperitonum oluşturulup bir saat bu şekilde tutuldu. Postoperatif 3. saatte denekler sakrifiye edildi. Kan, mezenter lenf nodu (MLN) ve dalaktan klasik kültür yöntemi ile ve kandan polymerase chain reverse transcriptase (PCR) yöntemi ile E.coli translokasyonu araştırıldı. Kanda serbest oksijen radikalleri (SOR) nitrik oksit ve malonildialdehid (NO, MDA) ile süperoksit dismutaz (SOD) ve GSH-Px (glutatyon peroksidaz) enzim aktiviteleri araştırıldı. Terminal ileum histopatolojik olarak değerlendirildi. CO2 pnömoperitonum oluşturulup serum fizyolojik verilen kontrol grubu sham grubu ile kıyaslandığında bakteriyel translokasyonun ve serbest oksijen radikallerinin arttığı görüldü (p<0.05). Histolojik olarakda gradell düzeyinde hücresel hasar meydana geldi (p<0.05). Pnömoperitonum öncesi melatonin ve misoprostol uygulanan gruplar kontrol grubuyla kıyaslandığında bakteriyel translokasyonun, SOR'un azaldığı ve enzim aktivitelerinin arttığı görüldü (p<0.05). Histolojik olarak hücresel hasarın azalarak devam ettiği görüldü (p<0.05). Sonuç olarak, melatonin ve misoprostol pnömoperitonum sonrası oluşan bakteriyel translokasyon ve serbest oksijen radikallerinin oluşumunu azalttığı ve hücresel hasarın önlenmesinde etkili olduğu görüldü. Anahtar kelimeler: Pnömoperitonum,bakteryel translokasyon, serbest oksijen radikalleri, melatonin, misoprostol

It is known that some changes occur in blood hemodinamics due to high intraabdominal pressure in laparoscopic interferences. The increases in free oxygene radicals levels and bacterial translocation detected after pneumoperitoneum, were already shown in experimental models. In our study, the effects of melatonin and misoprostol on free oxygene radicals and bacterial translocation because of pneumoperitoneum were investigated. 32 Wistar Albino rats which weights between 250 and 300 gr were used as subjects in this study. These subjects were divided into 4 group. Group 1 (sham group); no process was applicated. Group 2; saline solution was given via orogastric catheter during 3 days. Group 3; melatonin was given by the way of intamuscular. during 3 days. Group 4 misoprostol was given via orogastric catheter during 3 days.;. 1010/ ml E.coli were delivered orally to the all subjects. Pneumoperitoneum was constituted through 20 mmHg pressured CO2 gases in subjects of group 2, 3 and 4, and the mentioned situations of these subjects were kept during 1 hour. All subjects were sampled and then sacrified on postoperative 3rd hour. Translocation of E.coli was investigated in serum using the method of polimerase chain reverse transcriptase, and in serum, mesenteric lymph nodes and spleen by using traditional culture methods. Furthermore, the activities of free oxygene radicals nitric oxide malondialdehyde(NO, MDA) with superoxide dismutase(SOD) and glutathione peroxid (GSH-Px) enzyme were studied in serum. Terminal ileum regions were evaluated hist opathologically and the impressive disorders were noted. İt was observed that bacterial translocation and free oxygene radicals levels increased in control group which had pneumoperitoneum constitued with CO2, compared to sham group (p<0.05), and histologically grade 2 cellular damage were detected (p<0.05). As well, bacterial translocation and free oxygene radicals levels decreased, but the activities of enzymes increased in groups which melatonin and misoprostol were given before pneumoperitoneum, compared to control group; but histological cellular damage persisted by decreasing(p<0.05). In conclusion, we suggest that melatonin and misoprostol reduce the bacterial translocation and the formation of free oxygene radicals after pneumoperitoneum, and are effective to prevent the cellular damage. Key words: Pneumoperitoneum, bacterial translocation, free oxygene radicals, melatonin, misoprostol.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Genel Cerrahi; General Surgery