Kanser ve Fitoterapi - Genç, Ezgi; Bulut, Irem (My University, 2024)
Dünyada ve Türkiye’de kanser görülme insidansı artmaktadır fakat erken teşhis ve tedavi olanakları nedeniyle hastaların hayatta kalma oranı uzamaktadır. Kanser hastaları tedavide, konvansiyonel tıbbın yanı sıra geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) yöntemlerine de başvurmaktadır. Literatürde kanser hastalarının GETAT yöntemleri içerisinde fitoterapiyi yaygın kullandıkları görülmüştür. Bu derlemede kanser hastalarının kullandıkları fitoterapi yöntemlerinden 16’sı (ısırgan otu, nar, yeşil çay, kekik, sarımsak, keten tohumu, adaçayı, ıhlamur, üzüm çekirdeği, zerdeçal, karadut, zencefil, papatya, çörek otu, ginseng, ekinezya) incelenmiştir. Kanser hastaları arasında fitoterapi kullanımının yaygınlığı ve fitoterapinin konvansiyonel tedavide kullanılan ilaçlarla potansiyel etkileşimleri göz önüne alındığında, sağlık profesyonellerinin bu konunun farkında olmaları ve kanser hastalarının fitoterapinin potansiyel fayda ve zararları hakkında bilgilendirilmesi önerilebilinir.
Keywords: Kanser; Fitoterapi; Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp