ANADOLU’DA İLK YERLEŞMELER VE KENTLEŞME EĞİLİMLERİ - Kejanlı, Türkan (Fırat University, 2005)
Anadolu’nun konumu ve bereketli toprakları, bu bölgeyi insanoğlu için yaşanılır kılmıştır. İlkçağlardan itiba-ren yerleşim alanı olarak kullanılmasına olanak sağlayan bu durum, bölgenin her dönemde öneminin artması-na yol açmıştır. Göçebe yaşam tarzından ilk yerleşik düzene geçiş bu bölgede yaşanırken, yerleşim alanları geçirdikleri her evrede daha gelişmiş bir yapıya bürünmüş, hücre tipi ev kültüründen kent kültürüne ulaşan geniş bir süreçten geçmiştir.   Bu incelemede*, Anadolu’da tarihi çekirdeğe sahip bir çok kentin Türkleşme ve İslamlaşma dönemine kadar belirli ekonomik, toplumsal, kültürel fonksiyonlara ve siyasal örgütlenmeye ulaşmaları sürecinde kentleşme eğilimlerinin neler olduğunun ortaya konulması hedeflenmiştir.