Çelik liflerin erken yaştaki betonarme kirişlerin göçmesine etkisi - Arslan, Abdussamet; Ulucan, Zülfü Çınar (My University, 1997)
Sunulan çalışmanın temel amacı çelik liflerin üretim sonrası taşınabilirliğine etkisinin araştırılmasıdır. Erken yaştaki beton elemanların davranışının karşımı içerisine az miktarda çelik lif katılması ile iyileştirilmesi öngörülmektedir. Bu amaçla bir seri çelik lifli beton numuneler denenmiştir. Yüke karşılık çatlak aralığı, genişliği ve sayısı hem normal hem de çelik lifli beton kirişler üzerinde kaydedilmiştir. Çelik lif ile güçlendirmenin, eğilme etkisindeki erken yaş betonlarda çatlak genişliği ve deplasmanların azalttığı gözlenmiştir. Taşıma gücü yüklerindeki artış, liflerin katılımının çekme kapasitesini arttırdığını göstermektedir. Prefabrike beton endüstrisinde çelik lifli betonların kullanımı ile hasarlı üretim azaltılarak ekonomi sağlanabileceği gösterilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği