HAYVANSAL ARTIKLARDAN BİYOGAZ ÜRETİMİ VE BENZİNLİ MOTORLARDA KULLANILABİLİRLİĞİNİNİN DENEYSEL ARAŞTIRILMASI - YEŞİLKAYA, MEHMET ŞERİF (Fırat Üniveristesi, 2013)
Gelişen teknoloji ve nüfusla birlikte artan enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynakların önemini artırmıştır. Bu yenilenebilir enerji kaynaklarından bir tanesi de, atıkların değerlendirilmesiyle üretilen biyogazdır.Biyogaz, biyokütlenin havasız ortamda çeşitli bakteri gruplarının ortak faaliyetleri sonucunda çürütülmesi esnasında ortaya çıkan ve ağırlıklı olara metan ve karbondioksit içeren bir gazdır. Biyogaz ile organik atıkları bertarafı sağlanırken beraberinde enerji de üretilebilmektedir. Son yıllarda gerek çevresel koruyucu kriterlerin gerekse yenilenebilir enerjiye olan ilgini artmasıyla birlikte biyogaz ve biyogaz teknolojisi giderek yaygınlaşmaktadır. Biyogazın üretiminin verimliliğini etkileyen birçok parametreler (atık cinsi, sıcaklık, karıştırma, pH, bekleme süresi) vardır.Anaerobik arıtma sonucu elde edilen METAN GAZI biyogaz olarak kazanlarda yakılmakla buhar üretiminde veya gaz motorlarında yakılarak elektrik üretiminde kullanılabilmektedir. Dört zamanlı buji ateşlemeli bir motorda biyogazın yakıt olarak kullanılmasının deneysel olarak araştırılması ve Biyogazın buji ateşlemeli motorda yakıt olarak kullanıldığı takdirde egzoz emisyon değerleri incelenmeye çalışılmıştır.Anahtar Kelimeler: Anaerobik Arıtım, Biyogaz Üretimi, motor yakıtı biyogaz

Power need, increased with improved technology and population, made renewable resources much more important. One of these renewable energy resources is produced by processing waste product.Biogas, which contains mainly methane and carbon dioxide gases, is produced during fermentation process of biomass under the anaerobi condition as a result of various bacterial groups? activities. While organi wastes are treated energy can also be produced via biogas production. I recent years, biogas and biogas technology has become widespread i parallel with the increased interest of renewable energy and environmenta protection criteria. There are a lot of parameters (type of waste product, temperature, mixing, pH, waitin time etc.) effecting the performance of biogas production.Methan gas obtained from anerobic treatment can be combusted as biogas in boiler for steam generation and in ga boiler for power generation. A four-stroke spark ignition engine, the use of biogas as a fuel in an experimental investigation and If biogas is used as fuel in spark ignition engine exhaust emissions have been studied.Key Words: Anaerobic Digestion, Biogas Production, biogas motor fuel
Experimental investigation of biogas production and gasoline engines availability animal residues
Keywords: Teknik Eğitim; Makine Mühendisliği