E-Spor Yönetimi ve Organizasyonları - Sımsek, Abdullah; Devecioglu, Sebahattin (My University, 2021)
E-spor yönetimi ve organizasyonu ile ilgili kavramsal tartışmalara katkıda bulunarak, e-Spor kavramınınspor yönetimi içerisindeki rolünü incelemek amaçlanmıştır. Günümüz dünyasının en önemli özelliklerindenbirisi de hızlı teknolojik değişimlerin yaşanmasıdır. Yaşanan bu hızlı değişimler doğal olarak toplumunyapısında ve yaşam koşullarında değişiklikler yaratmaktadır. Yaşanan değişimlerden birisi de yirminciyüzyılda insanların hayatına giren video oyunlar olmuştur. Bu video oyunlar zamanla gelişerek insanlarınilgisini daha fazla çekmiş ve büyük kitlelerin bir meslek ya da uğraş haline gelen e-spor kavramanı ortayaçıkarmıştır. E-spor veya elektronik spor kelime anlamı olarak, video oyunlarının profesyonel olarakoynanırken izleyicileri tarafından canlı veya internet üzerinden izlenebilen etkinlikler olaraktanımlanmaktadır. Spor yönetimi ve organizasyonları açısından değerlendirildiğinde Uluslararası OlimpiyatKomitesi tarafından spor olarak değerlendirilmesi ile birlikte, Uluslararası E-spor Federasyonu’nunkurulması ve ülkelerin federasyon ve kulüpler kurarak üye olmasının ardından yapılan organizasyonlar ileyönetimsel anlamda şekillendiği görülmektedir. Geleneksel spor anlayışından ayrılan e-Spor, yeniteknolojiler ile birlikte yönetim ve organizasyonlar açısından farklılık gösteren alanları ve kendine özelhakem, yönetici, sporcu ve takipçilerden oluşmaktadır. Bu yönüyle oluşturduğu ekosistem içerisinde yer alançevrelerin sayısının artmasına paralel olarak büyük bir ekonominin de oluşmasını sağlamıştır. Bu araştırma,e-Spor yönetimi ve organizasyonları betimsel yöntem ile değerlendirilmiştir. Çalışmada e-Spor’ un sporyönetimi içerisindeki yerini belirleyerek sonradan yapılacak çalışmalara ışık tutacağı düşünülmektedir.
Keywords: İşletme