DL-ALFA-LİPOİK ASİT, L-ASKORBİK ASİT-6-PALMİTAT VE BALIK YAĞININ STREPTOZOTOCİN UYGULANAN RATLARIN SERUM VE DOKU LİPİDLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ - YILDIRIM, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2001)
YÜKSEK LİSANS TEZİ DL-a-LİPOİK ASİT, L-ASKORBİK ASİT - 6 -PALMİTAT VE BALIK YAĞININ STREPTOZOTOCİN UYGULANAN KATLARIN SERUM VE DOKU LİPİDLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ Mehmet YILDIRIM Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2001, Sayfa : 77 Bu çalışmada, a-lipoik asit (ALA), vitamin C-6-palmitat (VC6P), balık yağı ve kombinasyonlarının iyileştirici etkileri streptozotocin (stz) ile diyabet hale getirilen ratların bazı dokularında incelendi. Ratlar, kontrol, ALA, AA6P, balık yağı ve kombinasyon olmak üzere gruplara ayrıldı. Kontrol grubu dışındaki ratlara 45 mg/kg stz enjekte edilerek diyabet oluşumu sağlandı. Diabet oluşumundan sonra ALA, AA6P, balık yağı ve kombinasyonları intraperitoneal olarak 8 hafta süre ile enjekde edildi. Uygulama süresi sonunda ratların kan ve doku örnekleri alındı ve -25 °C'de muhafaza edildi. Biyokimyasal analiz sonuçlarına göre, eritrositlerdeki MDA miktarı diabet, balık yağı ve kombinasyon gruplarında arttığı, GSH'ın ise diabet, ALA,VC6P gruplarında azaldığı saptandı. Plazmadaki lipid miktarı VC6P grubu dışındaki gruplarda arttığı halde, eritrositlerde kontrol grubu dışındaki gruplarda yükseldiği saptandı. Karaciğerde lipid miktarının diabet ve ALA gruplarında arttığı belirlendi. Böbrekte lipid miktarının ALA.VC6P gruplarında, beyinde ise ALA,VC6P ve kombinasyon gruplarında arttığı tespit edildi Gaz kromatografi analiz sonuçlarına göre, eritrositler ile diğer dokularda, palmitik (15:0), stearik (18:0), oleik (18:1), linoleik (18:2), araşidonik (20:4) ve dokasahcksacnoik (22:6) asitlerin bulunduğu saptandı. Eritrositlerde 16:0'ın diyabet grubunda, 18: Tin ALA ve VC6P gruplarında, 18:2'nin diyabet, ALA ve VC6P gruplarında, 20:4'ün kombinasyon grubunda arttığı saptandı. Karaciğerde 18:1 'in oranı kontrol grubuna göre diğer gruplarda arttığı halde, 18:2'nin azaldığı belirlendi. 20:4'ün kombinasyon grubunda, 22:6'nın diyabet, VC6P, balık yağı ve kombinasyon gruplarında arttığı tespit edildi. Kas dokusunda, 18:l'in ALA ve balık yağı gruplarında arttığı halde, diğer gruplarda azaldığı belirlendi. 20:4 diyabet, VC6P ve kombinasyon gruplarında, 22:6'nın VC6P grubunda arttığı belirlendi. Böbrek de 16:0 kombinasyon grubunda, 18:1 'in ALA, balık yağı ve kombinasyon gruplarında arttığı saptandı. 18:2 kombinasyon grubunda belirgin düzeyde azaldığı halde, balık yağı grubunda önemli düzeyde arttığı saptandı. 20:4 balık yağı grubunda kısmen arttığı halde diğer gruplarda azaldığı belirlendi. 22:6 diyabet ve balık yağı gruplarında arttığı saptandı. Beyinde 16:0 ALA grubunda belirgin düzeyde arttığı, 18:1 'in diyabet ve kombinasyon grubunda önemli düzeyde azaldığı saptandı. 20:4 diyabet, ALA ve VC6P gruplarda arttığı halde balık yağı ve kombinasyon gruplarında azaldığı belirlendi 22:6'nın oranı ise kontrol grubu dışındaki gruplarda azaldığı belirlendi. Araştırma sonuçlarımız iyi kontrol edilen tip-1 diyabetlerin dokularındaki lipid bileşenler üzerinde antioksidan maddeler ile birlikte uygulanan n-3 yağ asitlerinin iyileştirici etkilerini ortaya çıkarmıştır Anahtar kelimeler : Askorbik asit-6-palmitat (VC6P), a-Lipoik asit (ALA), balık yağı, Streptozotocin, Diyabet, Lipid ve yağ asitleri
The Effects DL-alpha-lipoic acid L-ascorbic acid-6-palmitat and fish oil on lipid composition of sera and tissues induced streptozotocin in diabetic rats
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology