BİPOLAR BOZUKLUK TANILI BİREYLERİN ANTERİOR SİNGULAT KORTEKS, DORSOLATERAL PREFRONTAL KORTEKS, AMİGDALA, HİPOKAMPUS HACİMLERİNİN BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU TANILI BİREYLER İLE KARŞILAŞTIRILMASI - GÜVEN, TANER (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bipolar Bozukluk ile Borderline Kişilik Bozukluğu birbiriyle örtüşen belirtilerinden dolayı iki hastalığın Bipolar spektrumuna dahil olduğu ve Borderline Kişilik Bozukluğunun Bipolar Bozukluğun atipik bir biçimi olabileceği düşünülmektedir. Tez çalışmamızda amigdala, hipokampus, anterior singulat korteks ve dorsolateral prefrontal korteks hacimlerinin Bipolar Bozukluk ile Borderline Kişilik Bozukluğu hasta grupları arasında MR görüntüleme yöntemi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamıza Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları kliniğine ayaktan başvuran ya da klinikte yatarak tedavi gören 20 Bipolar Bozukluk tanılı hasta ve 20 Borderline Kişilik Bozukluğu tanılı hasta katıldı. Katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği (DDGÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 (BDÖ-11) uygulandı ve MR görüntüleme ile beyin alanlarının volümü ölçüldü. Bakılan beyin alanları olan amigdala, hipokampus, anterior singulat korteks ve dorsolateral prefrontal kortekste Bipolar Bozukluk ile Borderline Kişilik Bozukluğu grupları arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç olarak çalışmamız Bipolar Bozukluk ile Borderline Kişilik Bozukluğu tanılı hastalarda nöroanatomik farklılıkların değerlendirildiği ilk görüntüleme çalışmalarından biridir. Çalışmamızdaki kısıtlılıklar nedeniyle daha büyük örneklem sayılı gruplar ile yapılacak prospektif çalışmalarla desteklenmeye ihtiyaç vardır.

It is believed that Bipolar Disorder and Borderline Personality Disorder are included in the Bipolar spectrum of the two diseases due to their overlapping symptoms and Borderline Personality Disorder may be an atypical form of Bipolar Disorder. In our thesis study, we aimed to compare the volumes of amygdala, hippocampus, anterior cingulate cortex, dorsolateral prefrontal cortex between Bipolar Disorder and Borderline Personality Disorder patient groups using MR imaging Twenty patients diagnosed with Bipolar Disorder and twenty patients diagnosed with Borderline Personality Disorder who were admitted to the Mental Health and Diseases clinic of Fırat University Hospital as outpatients or receieved inpatient treatment at the clinic participated in our study. Sociodemographic and Clinical Data Form, Difficulties in Emotion Regulation Scale (DERS) and Barratt İmpulsivity Scale-11 were applied to the participants and the volume of brain areas were measured by MR imaging. No significant difference was found between the Bipolar Disorder and Borderline Personality Disorder groups in the brain areas of amygdala, hippocampus, anterior cingulate cortex and dorsolateral prefrontal cortex. This result consistent with the hypothesis that the two diseases may belong to the same spectrum. İn conclusion our study is one of the first imaging studies to evaluate neuroanatomical differences in patients with Bipolar Disorder and Borderline Personality Disorder. Due to the limitations of our study, it needs to be supported by prospective studies with larger sample sizes.
Comparison of anterior cingulate cortex, dorsolateral prefrontal cortex, amygdala, hippocampus volumes of individuals with Bipolar Disorder and Borderline Personality Disorder
Keywords: Psikiyatri