Koyunlarda siyanojenik glikozitlerle zehirlenmeler üzerine deneysel çalışmalar - Pirinçci, İbrahim; Tanyıldızı, Sadettin; Özaydın, Songül; Kara, Haki; Ateşşahin, Ahmet (My University, 1997)
Araştırma amigdalin ile deneysel olarak siyanür zehirlenmesi oluşturulan koyunların rumen sıvısında siyanür, kanlarında ise siyanür, tiyosiyanat, hemoglobin ve methemoglobin düzeylerinde meydana gelen değişikliklerin belirlenmesi amacıyla yapıldı. Amigdalin, rumen sondası yoluyla 0.25, 0.5, 1 ve 1.5 mg/kg dozlarında verildi. Rumen sıvısı siyanür düzeyleri ile kan siyanür ve tiyosiyanat düzeylerinde 30. dakikadan sonra artış görüldü. Amigdalin tüm dozlarda (0.25, 0.5,1 ve 1.5 mg/kg) uygulandığında kan siyanür düzeyleri 1. saatte maksimuma ulaştı. Kan tiyosiyanat düzeyleri ise 0.25 ve O.5rng/kg 'lık dozlarda 1. saatte, 1 ve 1.5 mg/kg'lık dozlarda ise 2. saatte maksimum düzeye ulaştı. Daha sonra siyanür ve tiyosiyanat düzeylerinin tedrici bir azalma göstererek 72. saatte kontrol gruplarına yakın düzeylere indiği belirlendi. Kandaki'hemoglobin ve methemoglobin düzeylerinin ise önemli bir değişiklik göstermediği belirlendi.
Keywords: Kan kimyası; koyun; zehirlenme; koyun hastalıkları; amigdalin; tiyosiyanatlar; siyanür; rumen sıvısı