1,3-DİOKSALAN HALKALI KOPOLİMERLERİN SENTEZİ VE BOYAR MADDE TUTUNMASININ İNCELENMESİ - CEYLAN, NİLGÜN NEŞE (Fırat Üniveristesi, 2002)
Yüksek Lisans Tezi t 1,3-DİOKSALAN HALKALI KOPOLÎMERLERİN SENTEZİ VE BOYAR MADDE TUTUNMASININ İNCELENMESİ Nilgün Neşe CEYLAN FIRAT ÜNİVERSİTESİ Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2002, Sayfa: 94 Bu çalışmada, metil oranj ve etil oranj boyaları ile 1,3-dioksalan halkalı polimerlerin etkileşimleri denge diyalizi yöntemiyle incelenmiştir. Bu amaçla, (2-fenil- 1,3-dioksalan 4-il) metil metakrilat (PDMMA), 2-hidroksietil metakrilat (HEMA) ve vinil 2-pirolidon (VPy) monomerleri ve başlatıcı olarak da azoizobutironitril (AIBN) kullanılarak radikalik yoldan kopolimerler sentezlenmiştir. Kopolimer sentezlerinde farklı % oranlarda monomerler kullanılmıştır. Sentezlenmiş olan HEMA homopolimeri, PDMMA-co-HEMA ve PDMMA-co-VPy kopolimerleri, İR, NMR, TG, DSC, DTA yöntemleriyle analiz edilmiştir. Kopolimerlerdeki monomerlerin % bileşimleri !H-NMR analizleriyle belirlenmiştir. Sentezlenmiş olan homopolimer ve kopolimerlerin metil oranj ve etil oranj ı bağlama etkinlikleri tris (hidroksimetil) aminometan tamponunda (pH=7) denge diyalizi yöntemiyle incelenmiştir. Diyaliz deneyleri farklı derişimlerde boya çözeltileri kullanılarak 15°C, 25°C ve 35°C'de sıcaklıklarda yürütülmüştür. Adsorpsiyon dengesi kurulduktan sonra diyaliz torbası dışından ve içinden örnekler alınmış ve UV absorpsiyonu ölçümleri ile denge derişimleri belirlenmiştir. Adsorplanmış boya miktarlarından yararlanarak adsorpsiyon olayı ile ilgili bağlanma sabitleri ve termodinamik parametreler hesaplanmıştır. (Anahtar Kelimeler: metil oranj, etil oranj, kopolimer, adsorpsiyon, denge diyalizi),,.. xııı

SUMMARY Master Thesis SYNTHESIS OF COPOLYMERS BEARING 1,3-DIOXOLANE RING AND INVESTIGATION OF THEIR DYE-BINDING PROPERTIES Nilggn Neşe CEYLAN FIRAT UNIVERSITY Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry 2002, Page: 94 In this work, the interactions of methyl orange and ethyl orange dyes with the polymers bearing 1,3-dioxolane ring have been investigated by the equilibrium dialysis method. For this purpose, the homopolymer or the copolymers were synthesized through the radicalic copolymerization of (2-Phenyl-l,3-dioxolane-4-yl)methyl methacrylate (PDMMA), 2-hydroxyethyl methacrylate (HEMA) or vinyl-pyrrolidone (VPy) monomers in the presence of azoisobutyronitrile (AIBN) as the initiator. Different proportions of the monomers were used in the preparation of the copolymers. The synthesized HEMA homopolymer, PDMMA-co-HEMA and PDMMA-co-VPy copolymers were characterized by IR, NMR, TG, DSC and DTA analyses. The percentages of the monomer in the copolymers were determined by !H-NMR analyses. The extent of binding of methyl orange and ethyl orange by the homopolymer or the copolymers was investigated by the equilibrium dialysis in the tris (hydroxymethyl) aminomethan buffer at pH=7. The equilibrium experiments were conducted at various dye concentrations and at the temperatures of 15°C, 25°C and 35°C. After the equilibrium was established, the dye concentrations were determined by UV absorbance measurements of the aliquots of the solutions from the inner side and outer side of the dialysis bag. The binding constants and the thermodynamic parameters of the adsorption process have been estimated by using the bound-dye data. (Keywords:, methyl orange, ethyl orange, copolymer, adsorption, equilibrium dialysis) xiv
Synthesis of copolymers bearing 1,3-dioxalane ring and investigation of their dye-binding properties
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry