1 NUMARALI TEVZİÂT DEFTERİ ( H.1207-1208 / M.1792- 1793 ) ( 1/ 32 SAYFA) - MARAL, EMRAH (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada 18. yüzyılın sonları ve 19. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti'nin merkezi otoritesinin iyice zayıflaması ve devamlı vukû bulan savaşlar neticesinde, devlet ekonomisinin kötü bir duruma düşmesi ele alınmıştır. Taşrada otoritesini kaybeden Osmanlı Devleti, halkı Ayân, Vali, Sancakbeyi, Mutasarrıf gibi yöneticilerin ve güçlü kişilerin ellerine bırakmak zorunda kalmış, bu yöneticiler ise devletin belirlediği vergiler dışında halka fazladan vergi yükleyip zulüm etmişlerdir. Bölgeye atanan devlet görevlileri ve yerli güçlerin anlaşmaları sonucu adalet kavramı iflas etmiş; halk hakkını arayamaz hale getirilmiştir. Savaş ve barış zamanında alınan imdâd-ı seferiyye ve imdâd-ı hazeriyye vergileri halktan devamlı alınır olmuş ve tekâlif-i şakka türünden vergiler ihdas edilerek halk perişan bir duruma düşürülmüştür. Sonuç olarak ağır vergi yükü altında ezilen fakir halk ya yerini yurdunu terk etmek zorunda kalmış ya da eşkıyalık hareketlerine katılmıştır.Bu dönemde ''adalet'' kavramının içi boşaltılmaya başlanmış, adaleti uygulamakla görevli olan kadılar gücü elinde bulunduranlarla hareket edip; halktan imza ve harcı defter adıyla devletin almadığı aşırı vergiler talep etmişlerdir. Anahtar kelimeler: Osmanlı Devleti, Vergi, Kadı, Vali, Adalet

In this study, at the end of the 18th century and in the early of the 19th century, the weakening of Ottoman Empire's central authority and economic declines that had occured as a result of continuous wars has been analysed.Losing its authority in the provinces, Ottoman Empire was forced to deliver people of provinces to powerful people and to governors such as Senators, Governor, Flag Officer.And provincial administrators behaved cruelly to the people by overtaxing apart from the State's.In addition, as a result of treaty of state officials who were assigned to the area and local powers, the concept of justice was failed. Also people couldn't seek justice. Wartime and peacetime taxes such as imdad-ı seferiyye and imdad-ı hazeriyye had been taken continuously and tekalif-i şakka type of taxes desolated people. Consequently, poor people suffering from heavy taxes, had been forced to leave their homeland or they participated movement of banditry. In this period, the concept of justice had started to lose its importance. Muslim Judge who was tasked with securing the justice collaborated with powerful people and they began to rob people. By the name of surname and harcı defter, Muslim Judge demanded overtaxing apart from the State. Keywords : Ottoman Empire, taxes, Judge, Governor, Justice
Number 1 Book of Distribution ( H. 1207-1208 / M. 1792- 1793 ) ( 1/ 32 Sayfa)
Keywords: Tarih