RPA İLE PAZARYERİ SİPARİŞLERİNDE OTOMATİK FATURALANDIRMA SÜRECİ - BIYIK, HEDİYE (Fırat Üniveristesi, 2024)
Robotik Süreç Otomasyonu (RPA), dijital sistemlerle insan benzeri etkileşimler yoluyla tekrarlanan görevleri otomatize eden bir teknoloji olup, bu çalışma RPA'nın e-ticaretteki, özellikle de Türkiye'nin önde gelen pazaryeri platformlarında sipariş faturalandırması süreçlerine uygulanışını incelemektedir. Trendyol, Hepsiburada ve N11 gibi platformlarda manuel faturalandırmanın operasyonel zorluklar ve hata oranlarını artırdığı tespit edilmiş ve bu sürecin RPA ile otomatize edilerek nasıl iyileştirilebileceği araştırılmıştır. Çalışmada pazaryeri entegrasyonlarının yapısına, sipariş ve müşteri bilgilerinin işleniş biçimine, ve RPA kullanılarak otomatik fatura oluşturma süreçlerine dair detaylı bir iş akışı modeli geliştirilmiştir. Bu modelin, küçükten büyüğe işletmeler için uygulanabilir bir çözüm sunduğu ve RPA'nın iş süreçlerine etkisinin çeşitli senaryolar altında analiz edildiği belirtilmiştir. Simülasyonlar ve gerçek zamanlı uygulamalarla, RPA'nın iş süreçlerinde doğruluk ve hızı artırdığı, manuel hataları ve zaman kaybını azalttığı gösterilmiştir. Araştırma sonuçları, pazaryeri faturalandırma süreçlerinde dijital dönüşümü destekleyecek ve şirketlerin rekabet gücünü artıracak stratejik öneriler sunmaktadır. Tezde kullanılmak u ? zere siparişlerin veri setinin elde edilmesi, Enko Teknoloji AS'den yardım alınmış tır. O ? nerilen yo ? ntemlerin literatu ? r ile detaylı olarak karş ılaş tırılması yapılmış tır ve elde edilen sonuç lar incelendig ? inde, o ? nerdig ? imiz yo ? ntemlerin oldukç a baş arılı ve etkin oldug ? u saptanmış tır.

Robotic Process Automation (RPA) is a technology that automates repetitive tasks through digital systems mimicking human-like interactions. This study examines the application of RPA in e-commerce, particularly in the order invoicing processes on leading marketplace platforms in Turkey such as Trendyol, Hepsiburada, and N11. It has been found that manual invoicing on these platforms increases operational difficulties and error rates, and the study explores how these processes can be improved by automating them with RPA. The research develops a detailed workflow model for marketplace integrations, processing of order and customer information, and the automatic invoice generation using RPA. This model has been shown to offer a viable solution for businesses ranging from small to large, and the impact of RPA on business processes has been analyzed under various scenarios. Through simulations and real-time applications, it has been demonstrated that RPA increases accuracy and speed in business processes while reducing manual errors and time loss. The research results provide strategic recommendations that will support digital transformation in marketplace invoicing processes and enhance the competitive strength of companies. The dataset for the orders used in the thesis was obtained with the assistance of Enko Technology Inc. A detailed comparison with the literature has been conducted, and the results have shown that the proposed methods are highly successful and effective.
Automated invoicing process for marketplace orders with RPA
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol