MALATYA’DA YAŞAYAN ÇİNGENELERDE SOSYAL SERMAYE/ GÜVEN İLİŞKİLERİ - İlhan, Süleyman; Fırat, Muhammet (My University, 2019)
Malatya’da yaşayan Çingenelerin sosyal sermaye/güven ilişkilerini ele alan bu çalışma, Çingenelerin,sosyal sermaye göstergesi sayılabilecek; yaşadıkları mahallelerdeki Çingene ve Çingene olmayanlarlailişkilerine odaklanmaktadır. Özellikle Çingenelerin, Çingene olmayanlara güven düzeyleri, Çingeneolmayanlarla ortak iş yapmaya eğilimleri, Çingene olmayanlarla komşuluk ilişkileri, örgütlenme/dernekleşmeçabaları, kendi aralarındaki anlaşmazlıkları çözme biçimleri, ikamet ettikleri mahallelerden kent merkezinegitme sıklıkları ve psikolojik bunalım/sıkıntılarla baş edebilme stratejileri gibi bazı sosyal sermaye göstergeleriele alınmıştır. Araştırmada, Çingenelerin hem kendi aralarında hem de yabancılarla ilişkilerinde sosyalsermaye düzeylerinin ve köprü oluşturan sosyal sermayenin gerçekleşme ihtimalinin düşük olduğu ortayaçıkmıştır.
Keywords: Sosyoloji