Tarihi Sultan Mahmut bendinin lineer olmayan sismik analizi - Calayır, Yusuf; Karaton, Muhammet; Yetkin, Musa (My University, 2014)
Bu çalışmada, kâgir kemer baraj şeklinde inşa edilen tarihi Sultan Mahmut bendinin katı-sıvı etkileşimi dikkate alınarak, lineer ve lineer olmayan sismik analizleri yapılmış ve sonuçlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Bendin kret yer değiştirmesi, gerilme ve hasar durumu değerlendirilmiştir. Lineer olmayan analizlerde bent malzemesi için şekil değiştirme yumuşamasını dikkate alan yayılı çatlak modeli kullanılmıştır. Rezervuar ve zemin ortamlarının lineer elastik davranış gösterdiği kabul edilmiştir. Katı-sıvı etkileşimi Euler yaklaşımıyla dikkate alınmıştır. Dinamik etki olarak, 12 Kasım 1999 Düzce depreminin Düzce ivme kayıtları seçilmiştir. Bu depremin, doğu-batı, kuzey-güney ve düşey bileşenleri sırasıyla akış, akışa dik ve düşey doğrultularda bent-zemin-rezervuar sistemine uygulanmıştır. Çözümlerde ANSYS sonlu eleman programı kullanılmıştır.
Bildiri - Yayımlanmış
Keywords: Katı-sıvı etkileşimi; Euler yaklaşımı; Yayılı çatlak modeli; Lineer ve lineer olmayan sismik analiz