EDİRNE'DE YAYIMLANAN MİLLİ GAZETE'NİN AÇIKLAMALI TASNİFİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ (1927-1928) - SELÇUK, MUSTAFA KAAN (Fırat Üniveristesi, 2022)
İnsanlık tarihi için yazının bulunuşu önemli bir dönüm noktası olmuştur. Artık dönemin şartları ile alakalı bilgi almamızı sağlayan yazılı metinlerin günümüze ulaşmasıyla eski dönemler hakkında daha sağlıklı bilgi edinebilme imkânı oluşmuştur. 15. yüzyılda matbaanın Avrupa'da yaygınlaşmaya başlaması ise diğer önemli gelişmedir. Matbaa, bilgi birikiminde ve bu bilginin yaygınlaşmasında çok önemli bir işleve sahip olmuştur. Osmanlı tarihinde, süreli yayınlar içerisinde bulunan gazeteler, ilk bakılması gereken türden kaynakları oluşturduğu gibi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında da birinci elden kaynaklar arasında bulunmaktadır. Osmanlı'da ilk gazete 1831'de yayınlanan Takvim-i Vekayi oluşturur. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılma sürecine girmesiyle Mustafa Kemal Atatürk'ün liderliğinde başlatılan Millî Mücadele hareketi sonucunda İstiklal Harbi'nin kazanılması neticesi ile yeni Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temelleri atılmıştır. Cumhuriyet'in ilk yıllarına değinilecek olursa başarıyla sonuçlanan Millî Mücadele hareketinden itibaren Türkiye yeni bir döneme girmiştir.

The existence of writing has been an important point in the history of humanity. Now before you can get more healty the continuation of the texts in getting information about the old one. The widespread use of printing in Europe in the 15th century is an important evelopment. The printing press had many functions in informing and disseminating bua. In the history of the Ottoman Empire, the first data of the Republic are among the first hand sources, such as the newspapers in the periodicals and the genres that should be looked at first. The first newspaper in the Ottoman Empire was Takvim-i Vakayi, which was published in 1831. The foundations of the new Turkish Republic with the victory of the War of Independence, whivh will be built in order to complete the construction of Mustafa Kemal Atatürk. Turkey has entered a new future period since the National Struggle movement, which will be mentioned in the first years of the Republic.
Announced tracking and evaluation of the National Newspaper published in Edirne (1927-1928)
Keywords: Tarih