YENİ BAZI SCHİFF BAZLARI KULLANILARAK SPEKTROFOTOMETRİK YÖNTEMLE BİYOLOJİK ÖRNEKLERDE Nİ(II), CU(II) TAYİNİ - PİRİNÇÇİ, EBRU (Fırat Üniveristesi, 2008)
Bu çalışmada, 2, 4 disubstitüe tiyazol türevi Schiff bazları 4-(1-mezitil-1-metilsiklobütil-3-il)-2-(2-hidroksibenzilidenhidrazino) tiyazol (L1) ve 4-(1-fenil-1-metilsiklobütil-3-il)-2-(2-hidroksibenzilidenhidrazino) tiyazol (L2) kullanılarak biyolojik sıvılarda Cu+2 ve Ni+2 iyonlarının tayini için spektrofotometrik bir metod geliştirilmiştir. Biyolojik sıvılarda uygulama için geliştirilen metodun optimum reaksiyon şartları ve diğer analitik parametreler belirlenerek analiz için kullanılmıştır.Çalışmanın ilk aşamasında, L1 ve L2 ile Bakır (II) ve Nikel(II) iyonlarının sulu ortamda renkli kompleksleri oluşturuldu. Elde edilen kompleksler suda çözünmediği için kloroform fazına ekstrakte edilerek çözeltilerin absorpsiyonları kloroform fazında ölçüldü. Komplekslerin maksimum absorpsiyon yaptığı dalga boyları bu çözücü kullanılarak belirlenmiştir. Bütün tayinler belirlenen dalga boylarında yapılmıştır. Metod; pH, gerekli reaktif miktarı, zaman, mol oranı, interferans türler, tampon gibi parametreler için optimize edilmiştir.Çalışmanın ikinci aşamasında, komplekslerin kalibrasyon eğrileri oluşturularak molar absorpsiyon katsayısı, spesifik molar absorpsiyon katsayısı, Sandell's hassasiyeti ve rölatif standart sapma değerleri belirlenmiştir.Biyolojik sıvılarda Bakır ve Nikel tayini için geliştirilen metod, Standart Referans Material (Metals in human serum, Medisafe® Metalle S, Level 1, ME 28341) kullanılarak Atomik Absorbsiyon Spektrofotometrik metod ile kıyaslanarak geliştirilen metodun biyolojik örneklerde bakır ve nikel tayini için uygun olduğu görüldü.Anahtar Kelimeler: Schiff bazı, Tiyazol, Bakır, Nikel, Kompleks, Spektrofotometri.

In this study, a spectrophotometric method has been developed for the determination of Cu+2 and Ni+2 ions in biological fluids by using 2,4 disubtitüe thiazole derivate Schiff bases, 4-(1-mezitil-1-metilsiklobütil-3-il)-2-(2-hidroksibenzilidenhidrazino) tiyazol (L1) and 4-(1-fenil-1-metilsiklobütil-3-il)-2-(2-hidroksibenzilidenhidrazino) tiyazol (L2) ligands. Optimum reaction conditions along with other analytical parameters of the developed method in the application on biological fluids were determined which were used in the analysis.In the first stage of the study, the coloured complexes of Copper (II) and Nickel (II) ions with L1, L2 ligands were formed in aqueous media. Since the resulting complexes are not soluble in water, it extracted into chloroform and the absorption of the solution were measured from this solutions in each case. The maximum absorption wavelengthies for the complexes were determined from their organic solutions. All the determinations were carried out at the determined wavelengthies throughout the work. The method was optimized for pH, amount of reagents required, time, mol ratios, interfering species and buffer for the complexes.In the second stage of the study, calibration curves complexes were obtained respectively. The molar absorptivity, specific molar absorptivity, Sandell?s sensitivity and relative standard deviation were determined.The developed method for Copper and Nickel determination in biological fluids was compared to Atomic absorption spectrophotometric method by using Standart Referans Material (Metals in human serum, Medisafe® Metalle S, Level 1, ME 28341). The developed method seems to be a sufficient route to determination of copper and nickel amounts in biological samples.Keywords: Schiff bases, Thiazole, Copper, Nickel, Complexes, Spectrophotometry.
Determination of copper and nickel in biological fluids with spectrophotometric method by using a new some schiff bases
Keywords: Kimya