AİŞE ABDURRAHMAN'IN ET-TEFSÎRÜ'L-BEYÂNÎ ADLI ESERİNDE KIRAATLERİN İNCELENMESİ - BULUT, SÜMEYYE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışma giriş iki ana başlık ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu, amacı, önemi, yöntemi kapsam ve sınırlılıkları açıklanmış, aynı zamanda beyânî tefsirin kurucusu ve en önemli temsilcisi olan Aişe Abdurrahman'ın hayatı ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde XX. yüzyılda Mısır'da yaşamış bir alim olan Aişe Abdurrahman'ın et-Tefsîrü'l-Beyânî li'l-Kur'âni'l-Kerîm adlı eseri özelinde, beyânî tefsirin, Mısır'daki çağdaş tefsir akımları içerisindeki yeri saptanmıştır. Yine birinci bölümde Beyânî tefsirin çalışma prensibi ve ilkeleri eserde doğrudan yer almadığından tefsir içerisindeki örneklerden Beyânî tefsir'in özellikleri tespit edilmiştir. İkinci bölümde eserde yer verilen kıraat farklılıkları türlerine göre sınıflandırıldıktan ve Aişe Abdurrahman'ın referans aldığı başka tefsirlerdeki verilerle kıyaslandıktan sonra tercih ettiği kıraatlerin neler olduğu ve bu tercihlerinin sebepleri ortaya çıkarılmıştır. Sonuç bölümünde çalışmanın neticelerinde elde edilen bulgulara yer verilmiştir. Bu çalışmada Beyânî tefsirin dilbilimsel tefsirlerle olan münasebeti sebebiyle tefsirde yer verilen kıraat farklılıklarının daha çok anlama yönelik farklılıklar olduğu gözlemlenmiştir. Bu bağlamda Aişe Abdurrahman tercih ettiği görüşü delillendirmek ve daha doğru olduğunu düşündüğü anlama dikkat çekebilmek için kimi zaman şâzz kıraatleri dahî kullanmıştır. Kelimelerin fonetiğinin anlamı desteklediğini kabul etmekle beraber; teshil, imâle gibi üsûl faklılıkları sebebiyle ortaya çıkan kıraat farklılıklarına yer vermemiştir. Tevcih ettiği kıraatlerin ise tefsirinde tespit edilen özellikler ile tutarlı olduğu anlaşılmıştır.

This study consists of introduction, two main titles and conclusion. In the introduction, the subject, purpose, importance, method, scope and limitations of the study are explained, and at the same time, information about the life and works of Aise Abdurrahman, who is the founder and most important representative of bayani exegesis, is given. In the first part, the place of bayani exegesis in contemporary tafsir movements in Egypt, especially the work of Aisha Abdurrahman, one of the scholars who lived in Egypt in the 20th century, in her work named at-Tafsir al-Bayani has been determined. Again, in the first chapter, since the working principle and principles of the Beyânî exegesis are not directly included in the work, the characteristics of the Beyânî exegesis have been determined from the examples in the tafsir. In the second part, after the recitation differences in the work are classified according to their types and compared with the data in other tafsir that Aise Abdurrahman takes as a reference, the preferred recitations and the reasons for these choices are revealed. In the conclusion part, the findings obtained from the results of the study are given. In this study, it has been observed that due to the relation of bayani exegesis with linguistic tafsir, the recital differences included in tafsir are more semantic differences. In this context, Aisha Abdurrahman sometimes even used shazz recitations to prove her preferred view and to draw attention to the meaning she thought was more correct. While accepting that the phonetics of the words support the meaning; She did not include the differences in recitation that arise due to the differences in style such as teshil and imale. It has been understood that the recitations she has interpreted are consistent with the features found in her tafsir.
Examination of recitations in Aise Abdurrahman's work entitled et-Tafsîrü'l-Beyânî
Keywords: Din