Köpeklerde Karşılaşılan Üçüncü Göz Kapağı Bezi Prolapsusunun Morgan Cep Tekniği ile Sağaltımı - Sağlıyan, Aydın; Günay, Cihan (My University, 2018)
Bu çalışmanın amacı, köpeklerde karşılaşılan üçüncü göz kapağı bezinin prolapsusunun yenidenkonumlandırılması için uygulanan Morgan cep tekniğinin klinik sonuçları ve komplikasyonlarınıdeğerlendirmekti.Bu çalışma kapsamında üçüncü göz kapağı bezi prolapsusu tespit edilen 13 köpekte (n=18 vaka)Morgan cep tekniği kullanılarak tedavi edildi.Etkilenen köpeklerin yaşları 6 ay ila 2 yıl arasında değişti. Köpeklerin 9’u erkek (% 69.23), 4’ü dişicinsiyete aitti (% 30.77). Beş köpekte kiraz gözü çift taraflı (% 38.46) olarak tespit edildi.Çalışmada tespit edilen 18 adet üçüncü göz kapağı bezi prolapsusunun 17’sinde başarı ile cerrahitedavi uygulandı.Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak, köpeklerde Morgan cep tekniğinin üçüncü göz kapağıbezinin prolapslarında bezin yeniden konumlandırılması için güvenilir bir yöntem olduğu sonucunavarılmıştır.
Keywords: Veterinerlik