ADANA İLİNDE PAMUK TARIMI VE ADANA HACI SABANCI ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNDEKİ TEKSTİL FABRİKALARI - YILMAZ, TAYFUN (Fırat Üniveristesi, 2010)
Adana ili 35° - 38° kuzey enlemleri ile 34° - 36° doğu boylamları arasında, AkdenizBölgesi'nde yer almaktadır. Adana ilinin Kuzeyinde Kayseri, doğusunda Kahramanmaraş ve Gaziantep, batısında Niğde ve Mersin güneydoğusunda ise Hatay illeri bulunmaktadır. 14.030 km2 yüz ölçümüne sahip olan ilin merkez dahil 15 ilçesi, 46 belediyesi, 550 köyü bulunmaktadır. Cumhuriyet'ten önce Adana ilinde tarımsal faaliyetler yok denecek kadar azdı. 1956 yılında Seyhan Barajı'nın açılması, tarımsal mücadelenin başlaması 1970'li yıllarda sulama kanallarının açılması, 1980'li yıllarda II. ürün uygulamasının başlamasıyla pamuk tarımı yapılan alanlar büyük ölçüde artmıştır. Polikültür tarımın yaygın olarak yapıldığı bu ovada pamuk tarımındaki gelişmelerin belirlenmesi ve pamuk tarımının Adana sanayisine olan etkisinin araştırılması yapılacaktır. Adana ilindeki pamuk tarımı ve tekstil fabrikaları Adana ilinin gelişmesinde öncü sektör olmuştur.Bu çalşmada araştırma alanın yeri, sınırları belirtildikten sonra Adana ilinin Türkiyepamuk tarımı ile tekstil sanayisi'ndeki yeri ile ilgili bilgiler verilmiştir.Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Tekstil Fabrikaların üretim, ihracat, kuruluş bilgileri ile Adana Türkiye ekonomisine katkıları ile ilgili bilgiler verilmiştir

Adana is situated in Mediterranean Region between 35° - 38° Northern Latitudeand 34° - 36° Eastern Longitude. Adana is neighboring with Kayseri on the North, on the east Kahramanmaraş and Gaziantep, on the west Niğde and içel, on the Southeast with Hatay. The city has 14. 030km square of acreage and 15 districts included the center., 46 local municipalities and 550 villages.Before the declaration of the republic, the agricultural activities were nearly at zero percent.With the opening of Seyhan Damn in 1956 the agricultural works have started. In the70?s with the opening of wateringfacilities, in the 80?s with the start of the second crop activities, agriculture on Adana?s economy and the effects on the industrial developments will be discussed where there is multicultural cultivation of cotton and textile factories in Çukurovai had leading roles in Adana?s development.In this study the dataabout the role in Turkey?scotton agriculture and textiles industry is given. The textile factories in Adana Organized İndustrial Area, Production of them and their role in Turkey?s and Adana?s economy are stated in this study.
The cotton agricultureand the textile factories in Adana Haci Sabanci organized industrial area
Keywords: Coğrafya; İşletme