Siyanür ve tiyosiyanatın toksikokinetik üzerine sodyum nitritin etkilerinin araştırılması - Tanyıldızı, Sadettın; Pirinçci, İbrahim; Kaya, Sezai; Baydan, Emine (My University, 1998)
Bu çalışma, amigdalin ile zehirlenen koyunlarda kan siyanür ve tiyosiyanat düzeylerine ait bazı toksikokinetik parametreler üzerine sodyum nitritin etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirildi Bu çalışmada, ağırlıkları 50-60 kg arasında olan 18 koyun kullanıldı. Amigdalin ve sodyum nitritin verilmesinden sonra 0.5, 1, 2, 4, 8, 24, 48 ve 72. saatlerde alınan kan örneklerindeki siyanür ve tiyosiyanat düzeyleri ile bunlara ait bazı toksikokinetik parametreler belirlendi. Sodyum nitritin 5 ve 25 mg/kg dozlarında damar içi yolla uygulanmasından sonra alınan kan siyanür düzeylerine ait dağılım dönemi yarı ömürlerinin dozlara göre sırasıyla, 0.2310.01 ve 3.1411.65 saat; atılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla, 60.80113.41 ve 126124.33 saat; ortalama kalış sürelerinin sırasıyla, 88±10.04 ve 185±25.21 saat; doruk yoğunluğa ulaşma sürelerinin 48. saat; doruk siyanür düzeylerinin sırasıyla, 0.151 ve 0.148 $\\mu$ g/ml olduğu tespit edildi. Bunun yanında, siyanür düzeylerine ait eğri altında kalan alan değerleri sırasıyla, 11.28±1.24 ve 9±5.62 ($\\mu$ g saat/ml; kararlı durumdaki dağılım hacimleri sırasıyla, 0.03±0.001 ve 0.24±0.03 L/kg; klirens değerleri ise sırasıyla, 0.44±0.12 ve 0.16±0.09ml/saat kg olarak hesaplandı. Kan tiyosiyanat düzeylerine ait dağılım dönemi yarı ömürlerinin dozlara göre sırasıyla, 18.30±2.21 ve 29.44±3.41 saat; atılım dönemi yarı ömürlerinin sırasıyla, 224.43±11.40 ve 42.89±8.85 saat; ortalama kalış sürelerinin sırasıyla, 137.36±24.2 ve 64.38±6.65 saat; doruk yoğunluğa ulaşma sürelerinin sırasıyla, 24 ve 48. saat; doruk tiyosiyanat düzeylerinin ise sırasıyla, 0.026 ve 0.028 $\\mu$ g/ml olduğu belirlendi. Ayrıca, tiyosiyanat düzeylerinin eğri altında kalan alan değerleri sırasıyla, 4.66±0.21 ve 9.82±0.8 $\\mu$ g saat/ml; kararlı durumdaki dağılım hacimleri sırasıyla, 0.147±0.03 ve 0.162±0.03 L/kg; klirens değerlerinin ise sırasıyla, 1.07±0.31 ve 7.72±2.84 ml/saat. kg olarak tespit edildi.
Keywords: Farmakokinetik; koyun; toksik maddeler; sodyum; nitrit; kan; sodyum nitrit; amigdalin; tiyosiyanatlar; siyanür