VİDEO KANALI ÜZERİNDEN ÇEVRİMİÇİ ASENKRON TUTUMLU İNOVASYON UYGULAMASI - KIZILBOĞA, İDRİS (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada; YouTube platformunda beş yıl süren video içerik uygulaması, Tutumlu İnovasyon bakış açısı ile ele alınmıştır. Araştırmanın kuramsal boyutunun oluşturulmasında, ilk olarak araştırmayı temellendirme amacıyla konu ile ilgili literatür taranmış ve araştırmada veri toplama aracı olarak YouTube Analytics'ten yararlanılmıştır. Araştırmanın verileri; 180 farklı ülkeden elde edilmiştir. İlk olarak YouTube Analytics'ten elde edilen veriler analiz edilmiştir. Daha sonra bu veriler 12 özelliğin olduğu nominal tabloya dönüştürülerek Veri Madenciliği Yöntemi (weka programı) ile değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Sınıflandırma Modeli ve Birliktelik Kuralı Modelinden yararlanılmıştır. Sınıflandırma Modelinde J48 algoritması kullanılarak sınıflandırmalar yapılmıştır. Yapılan sınıflandırmalar ROC Area değerine göre ele alınmıştır. Birliktelik Kuralı Modelinde Apriori algoritması kullanılarak destek ve güven değerlerine göre değerlendirmeler yapılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; beş yıl süren bu uygulama, Tutumlu İnovasyonun "daha az ile daha fazlasını daha çok insan için yapmak" olarak ifade edilen hedefine ulaştığı sonucu çıkmıştır. YouTube platformu; kişisel amaçlar için kullanıldığı gibi özel ve kamu kurumlarının rahatlıkla kullanabileceği, sürdürülebilir ve olumlu etkisi küresel olan günümüzün çok boyutlu platformlarından biri olarak görülmektedir.

The five-year video content implementation on the YouTube platform has been approached from a Frugal Innovation perspective. In the creation of the theoretical dimension of the research, the related literature was first reviewed in order to base the research, and YouTube Analytics was used as the data collection tool in the research. The data of the study were obtained from 180 different countries. First, the data from YouTube Analytics is analyzed. This data was then transformed into a nominal table with 12 features and analyzed by the Data Mining Method (Weka program). In the analysis of the data, the Classification model and the Association Rule model were used. Classification model is classified by using J48 algorithm. Classifications made are considered according to ROC Area value. In the Association Rule using Apriori algorithm model, evaluations were made according to support and confidence values. According to the results of the research; This practice, which lasted for five years, was the result of the Frugal Innovation goal of "to do more with less for more people". The YouTube platform is one of today's multi-dimensional platforms that are used for personal purposes as well as sustainable and positive impact that private and public institutions can easily use.
An empirical study of frugal innovation via onlineasynchronous video channel
Keywords: Bilim ve Teknoloji