KİMYASAL OLARAK SENTEZLENEN BAZI BENZOFURAN SÜBSTİTÜE ?-? DOYMAMIŞ KETON TÜREVLERİNİN BİYOLOJİK ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ERZEN, BUKET (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, yeni sentezlenmiş ve daha önce herhangi bir biyolojik aktivite testine tabi tutulmamış, bazı benzofuran sübstitüe ?-? doymamış keton türevi bileşiklerinin, Saccharomyces cerevisiae bulunan anaerobik kültür ortamında ve in vitro da antioksidan etkileri araştırıldı. Çalışmada lipit peroksidasyon (LPO), yağ asidi düzeyi, lipofilik vitamin değerleri, protein ve glutatyon miktarları ve MDA düzeyleri ölçüldü. Bu amaçla kontrol, fenton reaktifi (FR) ve organik maddeleri içeren gruplar kullanıldı. Bulgularımıza göre organik maddelerin DPPH serbest radikal temizleme etkisi karşılaştırıldığında; D5 ve D6 kodlu maddelerin diğer maddelere göre oldukça belirgin oranda radikal temizleme etkisinin olduğu belirlendi. Artan konsantrasyonlara bağlı olarak bu grupların etkinliği karşılaştırıldığında ise; D5, D6 ve D8 kodlu maddelerin DPPH serbest radikal temizleme etkisinin belirgin düzeyde arttığı saptanmıştır (p<0.001). Madde gruplarının in vitro ortamda LPO üzerine etkileri kontrole göre karşılaştırıldığında; D5ve D8 kodlu maddelerin MDA miktarını önemli ölçüde azalttığı saptandı (p<0,001). D1, D2, D5, D7, D9, D8, D10, D11 kodlu maddelerin kontrole kıyasla; ergosterol miktarında belirgin düzeyde artışa neden olduğu (p<0,001), dolayısıyla mayadan ergosterol sentezini arttırmak için yapılan çalışmalara yardımcı olabileceği ve böylece biyoteknolojik alanda da önemli olduğu gösterilmiştir.

In this study, the antioxidant effects of the newly synthesised benzofuran substituted ? - ? unsaturated ketone derivative compounds which was not subjected to any biological activity test before, was investigated in vitro on Saccharomyces cerevisiae under anaerobic conditions. In the study lipid peroxidation (LPO), fatty acid levels, the lipophilic vitamin values, protein and glutathione concentrations and MDA levels were measured. For this purpose, Fenton 's reagent ( FR) and the organic substance containing groups were used as the control. According to our findings when DPPH free radical scavenging effect of the organic matters were compared; D5 and D6 coded substances have significantly higher radical cleaning ability than others. When the activities were compared in terms of increasing concentrations of these groups; D5, D6 and D8 coded substances have significantly higher DPPH radical cleaning ability (p< 0.001). When the effects of the substance groups on the LPO were compared to control in vitro, D5 and D8 coded substances reduced the amount of MDA significantly (p<0.001). D1, D2, D5, D7, D9, D8, D10, D11 have shown remarkable level of increase in the amount of ergosterol (p<0,001) which may assist the studies of increasing the synthesis of ergosterol from yeast and thus supports that they are important in biotechnology field.
Investigation of the biological effects of some chemically synthesized benzofuran substituted ?-? unsaturated ketone derivatives
Keywords: Biyomühendislik