MOBİL UYGULAMALARDA KULLANICI SÜREKLİLİĞİ İÇİN YAŞAM DÖNGÜSÜ YÖNETİMİNDE BÜYÜK VERİ ANALİZ YÖNTEMLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ - ÇELİK, RABİA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Mobil uygulamalar, akıllı telefon veya tablet bilgisayar gibi bir mobil cihazda çalışmak üzere tasarlanmış bir tür uygulama yazılımıdır. Geliştirilen mobil uygulamalar, işletim sistemine bağlı olarak farklı platformların sağladığı mobil uygulama sanal mağazalarında kullanıcılara sunulmaktadır. Mobil uygulamaların mobil yaşam döngüsü içerisinde kullanıcı sürekliliğini arttırmak amacıyla çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Bu, mobil uygulamaların pazarda yer alması açısından oldukça önemlidir. Bu tez kapsamında mobil uygulamalarda kullanıcı sürekliliğini sağlamak için mobil uygulama yaşam döngüsü yönetiminde tanımlanan bir büyük veri analiz yöntemi için A/B testlerinin uygulanması geliştirilmiştir. Bu amaçla birebir ve grup anlık mesajlaşma özelliklerine sahip olan mobil bir uygulama temel alınarak birebir mesajlaşma sohbet penceresinde bir bireyin başka bir bireye para transferi yapma akışındaki yönlendirme adımı için iki versiyonda A/B test hazırlanmıştır. Öncelikle iOS ve Android işletim sistemine sahip cihazlar için yazılım içerisine Mixpanel analitik aracının uygun yazılım geliştirme setleri yüklenerek A/B test entegrasyonu tamamlanmıştır. Daha sonra mobil uygulama yaşam döngüsü ve bu yaşam döngüsünün iş modeli için kullanılan AARRR metrikleri incelenmiş ve bu metriklerin her biri için literatürdeki mevcut çalışmalar incelenmiştir. Sonrasında aktivasyon metriği için bir yöntem geliştirilmiş ve seçilen uygulamada bulunan büyük veri üzerinde A/B test ile kullanıcı sürekliliğini arttıracak analizler yapılmıştır. Bu analizler sonucunda anlık mesajlaşma uygulamasını kullanan tüm kullanıcıların A/B test rapor sonuçlarına göre hazırlanan iki versiyondan değerli olan tespit edilerek tüm kullanıcılara dağıtılmıştır.

Mobile applications are a kind of application software designed to work on a mobile device such as a smartphone or tablet. Developed mobile applications are offered to users in mobile application virtual stores provided by different platforms, depending on the operating system. A variety of studies are being conducted to improve the user continuity of mobile applications within the mobile lifecycle. This is very important for mobile applications to be placed on the market. In this thesis, application of A / B tests for a big data analysis method defined in mobile application lifecycle management has been developed to ensure user continuity in mobile applications. For this purpose, two versions of the A / B test have been prepared for the orientation step in the flow of an individual's transfer of money to another individual on an individual messaging chat window based on a mobile application that has individual and group instant messaging features. Firstly, for the devices with iOS and Android operating system, A / B test integration is completed by installing appropriate software development kits of Mixpanel analytical tool. Then the AARRR metrics used for the mobile application lifecycle and the business model of this lifecycle were examined and the current studies in the literature for each of these metrics were examined. Then a method for activation metrics was developed and analyzes were performed to increase user continuity with A / B test on big data in selected application. As a result of these analyzes, all users who use instant messaging application were determined to be valuable in two versions prepared according to A / B test report results and distributed to all users.
Development of big data analiysis methods in lifecycle management for user continuity on mobile applications
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol