KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞININ YEREL YÖNETİMLERDE UYGULANABİLME OLANAKLARI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - Karakılçık, Yusuf; Küçük, Ünal (My University, 2019)
Halka en yakın hizmet birimleri olarak yerel yönetimlerin kamusal hizmet sunumunu hangi usulde gerçekleştireceği yönetsel etkililik ve yerel değerler açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmada, 1980 sonrası süreçte gündeme gelen ve 1990’lardan sonra uygulanan kamu-özel ortaklığı yönteminin yerel hizmet düzeyinde uygulanabilirliği tartışılmıştır. Bu amaçla ilk olarak kamu özel ortaklıklarına ilişkin kavramsal çerçeveye yer verilmiştir. Ardından yerel yönetim birimlerinin kullanmış olduğu kamusal hizmet sunum ve işbirliği yöntemlerine değinilmiştir. Son olarak, kamu-özel ortaklığı yönteminin Türk yerel yönetim sisteminde uygulanabilirliği hukuksal, mali, politik ve yönetsel (kurumsal) açılardan irdelenmiş; elde edilen bulgular çerçevesinde bazı öneriler sunulmuştur.
Keywords: Kamu Özel Ortaklığı; Yerel Yönetim; Yerel Kamu Hizmeti; Yerel Hizmetlerde İşbirliği