BLOK ZİNCİR TABANLI KAN BAĞIŞ SİSTEMİ - SEVİNÇ, ARZU (Fırat Üniveristesi, 2025)
Kan bağışı, insan için hayati bir rol oynamaktadır. Bu sürecin şeffaf ve güvenilir bir şekilde yürütülmesi, veri güvenliğinin sağlanması ve denetlenebilirliğin arttırılması için gereklidir. Bu tez çalışmasında şeffaf, merkeziyetsiz ve değiştirilemez bir yapıya sahip olan blok zincir teknolojisi kullanılarak bir kan bağış sisteminin tasarlanması amaçlanmıştır. Önerilen sistem, kanın takip edilebilirliğini kolaylaştıracak ve kan nakil sürecinin daha güvenilir bir şekilde ilerlemesini sağlayacaktır. Sistem, Ethereum ağı üzerinde akıllı sözleşmeler kullanılarak tasarlanmıştır. Merkezi bir onaya ihtiyaç duymadan, akıllı sözleşmeler aracılığıyla otomatik olarak gerçekleştirilen işlemler sürecin hızlanmasına ve güvenilirliğin artmasına yardımcı olacaktır. Bu sistemde bağışlanan kanın ilk aşamadan son aşamaya kadarki geçirdiği tüm işlemler yetkili kişiler tarafından eklenecek ve böylece kanın takip edilebilir olması sağlanacaktır. Blok zincir tabanlı kan bağış sistemi kanın durumu ve geçtiği süreci şeffaf bir şekilde takip edebilmeyi amaçlamanın yanında hasta ve bağışçı mahremiyetinin korunmasına da önem vermektedir. Bu tez çalışması, kan bağış sürecinin daha güvenilir ve verimli bir şekilde yönetilmesi için blok zincir teknolojisini kullanarak yenilikçi bir sistem geliştirmeyi hedeflemektedir.

Blood donation plays a vital role in human life. Ensuring the transparency and reliability of this process, safeguarding data security, and enhancing auditability are essential requirements. This thesis aims to design a blood donation system using blockchain technology, which is transparent, decentralized, and immutable. The proposed system aims to facilitate blood traceability and ensure a more reliable progression of the blood transfusion process. It is designed on the Ethereum network using smart contracts. By eliminating the need for central approval, transactions carried out automatically through smart contracts will help accelerate the process and enhance reliability. In this system, all processes that donated blood undergoes from the initial to the final stage will be recorded by authorized individuals, thereby ensuring the traceability of the blood. The blockchain-based blood donation system not only aims to transparently monitor the condition and journey of the blood but also prioritizes the protection of patient and donor privacy. This thesis seeks to develop an innovative system using blockchain technology to manage the blood donation process more reliably and efficiently.
Blockchain-based blood donation system
Keywords: Mühendislik Bilimleri; Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol