Sinema Seyirci İlişkisini Etki Çerçevesinde Düşünmek: Bir İzleyici Araştırmasının Sonuçları - Göker, Neslihan (My University, 2018)
Sinema, diğer kitle iletişim araçları gibi, izleyicileri üzerinde çeşitli etkilere sahiptir.Sinema filmlerinin sahip oldukları temel özellikler, izleyicilerin çeşitli düzeylerdefilmlerden etkilenmelerini sağlamaktadır. Bu bakımdan sinema filmleri ister popüler,isterse sanatsal örnekleriyle çok geniş bir düzlemde, izleyici kitlesi üzerinde etkin birgüce sahiptir. Bu çalışmanın temel motivasyonunu ana damar paradigma içerisindeizleyici çalışmalarında önemli bir yere sahip olan etki sorunsalı oluşturmaktadır. Buçalışmada Türkiye’de sinema seyircisinin sinema filmlerinden etkilenme düzeyleri vebu etkinin boyutlarının (sosyolojik, kültürel, psikolojik vb. gibi) neler olduğu belirlenmeyeçalışılmıştır. Araştırma evreni olarak İstanbul, Ankara ve İzmir illeri seçilmiştir.Çalışmada alan araştırması yöntemine bağlı kalınarak veri toplama aşamasındaanket tekniğine başvurulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre sinemanınizleyicileri üzerinde en güçlü etkisinin sosyalliğe ve genel kültüre katkısı çerçevesindeşekillendiği belirtilebilir. Ayrıca film çalışmaları alanında izleyici araştırmaları maliyetlive zahmetli bir yöntem olarak görüldüğü için araştırmacılar tarafından pek tercihedilmemektedir. Bu açıdan çalışma, sinemaya izleyici merkezli bir bakış açısı sunmasıbakımından literatüre özgün bir katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Keywords: İletişim; Film; Radyo; Televizyon