LARENKS KANSERİ TANISINDA DİFFÜZYON MR'IN TANIYA KATKISI - UMAY, AYHAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Çalışmanın amacı larenks kanserlerinde difüzyon ağırlıklı görüntülemenin (DAG) yararlılığını saptamaktır.Yirmi larenks kanserli olguda difüzyon ağırlıklı eko-planar görüntüleme (EPI) çalışıldı. Larenks normal tarafta görünür difüzyon katsayısı ? apperent diffusion coeffisient (ADC) değerlerinin, b 100 için 0,000661 ± 0,000352 mm²/sn, b 600 için 0,000610 ± 0,000157 mm²/sn, b 1000 için 0,000502 ± 0,0002 mm²/sn olarak ölçüldü. Patolojik bölgede ADC değerleri b 100 için 0,00295 ±0,000786 mm²/sn, b 600 için 0,00197 ± 0,000570 mm²/sn, b 1000 için 0,00142 ±0,000400 mm²/sn olarak ölçüldü.Larenks kanserli olgularda patolojik tarafın ADC değerleri normal larenks kısmına göre belirgin olarak yüksek bulundu. Patolojik ve normal taraftaki b 100, b 600 ve b 1000'de ölçülen ADC değerleri kendi aralarında karşılaştırıldı ve anlamlı farklılık izlendi. Patolojik taraftaki ADC değerleri birbirleri ile karşılaştırlıdı, b 100 ve 600 ile b 600 ve b 1000 arasındaki karşılaştırmada korelasyonları (R) anlamlı olarak izlendi.Larenks kanserli olguların erken tanı ve tedavisinin planlanması açısından difüzyon ağırlıklı görüntüleme yararlı olabilmektedir ve kısa süre içerisinde kullanılabilecek önemli bir görüntüleme yöntemidir.Anahtar Kelimeler: Difüzyon ağırlıklı manyetik rezonans görüntüleme, larenks kanseri, ADC.

The aim of this study is determine usefulness of diffusion-weighted imaging (DWI) for larynx cancers.Diffusion-weighted echo-planar imaging were studied in 20 patients with laryngeal cancer. Measured apperent diffusion coefficient (ADC) values of b 100, b 600, b 1000 at normal laryngeal region were 0,000661 ± 0,000352 mm²/sec, 0,000610 ± 0,000157 mm²/sec and 0,000502 ± 0,0002 mm²/sec, respectively. ADC values of b 100 b, 600 b and b 1000 at pathological region were 0,00295 ±0,000786 mm²/sec, 0,00197 ± 0,000570 mm²/sec and 0,00142 ±0,000400 mm²/sec, respectively.Apperent diffusion coeffisient (ADC) values of the pathological region in cases with laringeal cancers were found significantly higher than normal laryngeal region. Measured ADC values at b 100, b 600 and b 1000 in pathological and normal regions were compared between themselves and significant difference was observed. ADC values at pathological region were compared between themselves and their correlations (R) were observed as significant in the comparison among b 100, b 600, b 1000.Diffusion weighted imaging (DWI) may be useful for the planning of early diagnosis and treatment and also it is an important imaging modality to use in a short time for patients with laryngeal cancers.Keywords: Diffusion-weighted magnetic resonance imaging, larynx cancer, ADC.
The contrıbutıon of dıffusıon-weıghted magnetıc resonance ımagıng to dıagnosıs of larynx cancer
Keywords: Radyoloji ve Nükleer Tıp