Elazığ belediyesi atıksu arıtma tesisi giriş ve çıkış suları ile arıtma çamurlarındaki parazit (helmint) yumurta düzeylerinin değerlendirilmesi - Tepe, Mustafa; Öbek, Erdal (My University, 2006)
Bu çalışma, Elazığ belediyesi atıksu arıtma tesisi giriş ve çıkış suyu ile arıtma çamurunda çevre ve halk sağlığını tehdit eden ve tarımsal amaçlı kullanımı sınırlayan parazit helmint yumurta tipleri ile yoğunluk düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Haziran 2004-Mayıs 2005 tarihleri arasında her ay on kez alınan kompozit çıkış suyu ile arıtma çamur örnekleri bir yıl boyunca incelenmiştir. Analiz sonuçlarına göre örneklerden çıkış suyunun % 45.83’ünde, çamur kurutma yatağı çamurunun % 73.33’ünde ve nihai alan çamurunun ise %27,5’inde parazit (helmint) yumurtası bulunmuştur. Bir yıllık araştırma süresinde, çıkış suyu ile çamur kurutma yatağı arıtma çamurunda, 1 Trematod yumurtası (Dicrocoelium spp.), 2 Cestod yumurtası ( Moniezia spp. ve Taenia saginata), 8 Nematod yumurtası (Trichuris spp., Strongyloides spp., Nematodirus spp., Toxocara spp., Taxascaris spp., Strongylidae spp., Ascaris spp, Bunostomum spp.) ve nihai alan çamurunda ise 2 Nematod (Strongyloides, Ascaris spp.) ve 1 Cestod yumurtası yumurtası (Taenia saginata) tespit edilmiştir. Bu çalışmaya göre, gerek su ve gerekse çamur örneklerinde belirlenen parazit (helmint) yumurta düzeylerinin tarımsal amaçlı kullanılacak atıklar için belirlenen uluslar arası yönetmeliklerdeki deşarj kriterlerinin üstünde olduğu saptanmıştır.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Mikrobiyoloji; Veterinerlik; Çevre Mühendisliği