1917 Bolşevik ihtilâli'ndeki hayal kırıklığı ve Türkistan Türkleri - Kara, Füsun (My University, 2013)
Birinci Dünya Savaşına İtilaf Devletleri safında giren Rus Çarlığı, Batı cephesinde ciddi kayıplar vermiştir. Bunun sonucunda 1916da çıkan kararname ile o güne kadar ikinci sınıf vatandaş olarak görülen ve askerlik hizmetinden muaf tutulan Müslüman Türklerden (Kırgız, Özbek, Türkmen, Kazak) 500 bin kişi silâhaltına çağrıldı. Barış döneminde uzun yıllardır farklı muamele gören Türkler, Rus Hükümetinin bu çağrısını reddettiler. Bu bahaneyle Rus Hükümeti Türklere karşı bir katliama başladı. Bu çalışma, Türklerin Ruslara karşı geliş nedenleri ile mücadelelerini ele almaktadır.
Keywords: Tarih; Asya Çalışmaları