YÖRÜK ALİ EFE KUVVETLERİ VE DEMİRCİ MEHMET EFE KUVVETLERİ ARASINDAKİ ÇATIŞMA(19 Ağustos 1920) - Pancar, Emine (Fırat University, 2012)
Denizli olayı halkın Demirci Mehmet Efe ve adamlarına olan hoşnutsuzluğunu iyice ortaya çıkarmıştır. Özellikle Tavas mıntıkasında Demirciye karşı duyulan öfke açık olarak gösterilir hale gelmiştir. Halka ise yaygın bir korku ve öfke hakimdir. Demirci Mehmet Efe’nin adamlarının uygunsuz hareketleri Denizli olayı sonrasında da devam etmiştir. Demirci Mehmet Efe’nin 50 kadar adamının Karacasu civarında yaptıkları, Yörük Ali Efe’nin harekete geçmesine neden olmuştur. Yörük Ali Efe önce Demirci Mehmet Efe’yi uyaran bir telgraf göndermiştir. Aynı gün Muğla ve Havalisi Kumandanı Nuri Bey’e durum hakkında bilgi vererek, gerekli makamların olaydan haberdar edilmesini istemiştir. Ayrıca Aydın Mutasarrıfı Tevfik Bey’e de gelişmeleri bildirerek görüşünü sormuştur. Mustafa onbaşı ve arkadaşlarının halkın huzurunu kaçıran faaliyetlerinin artması sonucu 19 Ağustos 1920’de çatışma kaçınılmaz olmuştur. Yapılan müsademede Seyyar Jandarma Kumandanı Mülazım Halil İbrahim Efendi müfrezesi, Mustafa onbaşı ve arkadaşlarını etkisiz hale getirerek, asayişin teminini sağlamıştır. Anahtar Kelimeler: Demirci Mehmet Efe, Yörük Ali Efe, Mustafa Onbaşı.