Yüksek basınçlı glokomun kombine tedavisinde %2 dorzolamid ile ilk sonuçlarımız - Akyol, Nuray; Demir, Tamer (My University, 2000)
AMAÇ: %2'lik dorzolamidin göz içi basıncını (GİB) düşürmede ve kombine antiglokomatöz tedavide ilaç sayısını azaltmadaki rolünü araştırmak. GEREÇ VE YÖNTEM: GİB diğer antiglokomatöz ilaçlarla regüle edilemeyen hastalardan, tedavilerine günde iki kez %2 dorzolamid eklenen 21 hastanın 39 gözü retrospektif olarak incelendi. Ortalama 25.2 ay takip süreli, tümü yüksek basınçlı glokomu olan hastaların; tanıları, dorzolamid %2 başlanmadan önceki ve sonraki GİB seyirleri, kullandığı ilaçlar ve günlük doz sayıları incelendi. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. BULGULAR: Tedaviye dorzolamid eklenme nedeni 25 gözde GİB'larının regüle olmaması, 14 gözde ise kontrendikasyon veya komplikasyon nedeniyle ilaçların yeniden düzenlenme gereğiydi. Tüm hastaların GİB ortalaması dorzolamidden önce 19.2±5.02 mmHg, takip sonunda 14.9±2.9mmHg idi; aradaki fark anlamlıydı (p<0.001). Yalnızca GİB regüle olmayan hastaların değerlendirilmesiyle aradaki farkın daha anlamlı hale geldiği görüldü (21.6±3.7 ve 15.5±3.4 mmHg; p<0.001). Dorzolamid ile kombine tedavideki ortalama ilaç sayısı 2.41±0.8'den 2.10±0.5'a indi (p<0.001); günde kullanılan ortalama doz sayısı da azalarak 7.2±0.5'den 5.1±1.4'e düştü (p<0.001). SONUÇ: Dorzolamid, diğer antiglokomatöz ilaçların kullanılamadığı veya yeterli GİB düşmesi sağlayamadığı olgularda başarıyla kullanılabilecek bir topikal karbonik anhidraz inhibitörüdür. Hastanın kullandığı ilaç sayısını ve bir günlük doz sayısını azaltması önemli avantajlarındandır.
Keywords: Dorzolamid; Oküler hipertansiyon; İlaç tedavisi; kombinasyon; Glokom; Göz içi basınç; Tedavi sonucu; Kombine tedavi uygulaması; Timolol; Karbonik anhidraz inhibitörleri; Betaksolol