Elazığ il merkezindeki hastanelerde doğum yapan ve il merkezinde ikamet eden kadınlarda akraba evliliklerinin incelenmesi - Pirinçci, Edibe; Oğuzöncül, Ferdane; Açık, Yasemin (My University, 2002)
Elazığ il merkezinde bulunan hastanelerde doğum yapan kadınlarda akraba evlilikleri sıklığını araştırmak amacıyla yapılan bu çalışmada; l Şubat 1999 - 25 Mart 1999 tarihleri arasında doğum yapan 1047 kadının 500'üne ulaşılmıştır. Kadınların %28.8'i (l 14 kişi) akraba evliliği yapmıştır. Akraba evliliklerinin %67.5'i (77 kişi) kardeş çocukları arasında yapılan birinci derece akraba evliliğidir. Akraba evliliği yapanların %27.6'sı (34 kişi) herhangi bir okul mezunu değil iken, %25.4'ü (73 kişi) ilk ve orta okul mezunudur. İlk evlenme yaşı ortalaması akraba evliliği yapan kadınlarda 20.0 (SD=S.7), erkeklerde 23.9 (SD=4.2) iken, akraba evliliği yapmayan kadınlarda 21.1 (SD=4.1), erkeklerde ise 25.7 (SD=S.6) olarak bulunmuştur (p>0.05). Akraba evliliği yapanlarda ölü doğum oranı %20.2 .(23 kişi) iken, akraba evliliği yapmayanlarda bu oran %8.8 (34 kişi) dir (p<0.05). Son doğumlarında erken yaş (0-12 ay) bebek ölümü görülme sıklığı akraba evliliği yapanlarda %3.5 (4 kişi), akraba evliliği yapmayanlarda %0.8 (Skişi)'dir (p<0.05). Sonuç olarak Elazığ'da akraba evliliği sıklığı halen önemini sürdürmektedir. Bu nedenle temel sağlık hizmetleri sunumunda evlilik çağındaki gençlere ve ebeveynlerine akraba evliliklerinin sakıncaları, genetik danışmanlığın önemi gibi konularda eğitim ve hizmet sunumuna ihtiyaç vardır.
Keywords: Yaygınlık; Evlilik; Gebelik sonucu; Elazığ; Fetüs ölümü; Hastaneler; Kan bağı