HİPERMOBİLİTE SENDROMUNUN KLİNİK ÖZELLİKLERİNİN İRDELENMESİ - ŞAHİN, SEZAİ (Fırat Üniveristesi, 2000)
Hipermobilite, herhangi bir sistemik romatizmal hastalık ile ilişki olmadan eklemlerin normalin üzerinde hareket genişliğine sahip olması ile karakterize klinik bir sendromdur. Bu çalışmada amacımız, hipermobilite sendromunda görülen kas- iskelet sistemi patolojileri ve mitral valv prolapsus insidansı ile kemik mineral yoğunluğu değişikliklerini araştırmaktır. Çalışmaya 16-58 yaşlan arasında, Beighton tanı kriterlerine göre hipermobilite tanısı konulmuş 71 hipermobil olgu (59 kadın, 12 erkek) ile yaş ve cinsiyet açısından benzer özeliklerde oluşturulan 70 sağlıklı kontrol (60 kadın, 10 erkek) olgusu alındı. Tüm olgular için kas-iskelet semptomlarına yönelik sorgulama yapıldı ve değişik tanı kriterlerinde yer alan ve almayan çok sayıda eklemde laksite değerlendirildi. Ayrıca ekokardiyografi ve DEXA tetkikleri ile mitral valv prolapsusu ve kemik yoğunluğu değerlendirildi. Hipermobil olgularda yumuşak doku romatizması (p<0.01) ve temporomandibuler eklem disfonksiyonu (p<0.001) tanısı daha sık konuldu. Daha önce tanımlanmış olan tanı kriterlerinde yer almayan PIP, kalça ve temporomandibuler eklem gibi bazı eklemlerde laksite varlığı yüksek oranlardaydı (pO.001). Hipermobil grupta peripartum hemorajik komplikasyonlar (p=0.001), varis (p<0.01), ekimoz (p<0.01), torasik outlet sendromu (pO.001) ve Raynaud fenomen (p<0.001) gibi vaskuler patolojiler belirgin olarak yüksek bulundu. Ekokardiyografik değerlendirmede 33,8 % olguda belirgin, 21,1% olguda ise hafif mitral valv prolapsusu tesbit edildi (pO.001). Spine ve kalça trokanter bölgelerinde osteopeni kemik ölçüm sonucu oranı kontrol grubuna göre belirgin olarak yüksekti (p<0.01). Sonuç olarak hipermobilite sendromunun yumuşak doku romatizması ve temporomandibuler eklem disfonkşiyon sendromu etyoloj isinde önemli rolü olduğu düşünüldü. Ayrıca hipermobil olguların mitral valv prolapsusu ve ileri yaşlarda osteoporoz gelişimi yönünden risk taşıdıklarından, gerekli önlemlerin alınması yararlı olacaktır. Anahtar kelimeler: Hipermobilite, kas-iskelet semptomları, mitral valv prolapsusu, kemik yoğunluğu

Hypermobility is a clinical syndrome, which is characterized with excess movement of the joints without a demonstrable relationship with a systemic rheumatic disease: The aim of. this study was to investigate the incidence of musculoskeletal pathologies and mitral valve prolapsus, and the alterations of the bone mineral density. Seventy-two hypermobile subjects (59 female, 12 male) who were diagnosed as hypermobile according to Beighton criteria and 70 sex and age matched healthy controls (60 female, 10 male), within the age range 16-58 were recruited in the study. A questionnaire form was filled out for all the subjects regarding with the musculoskeletal symptoms. Laxity was evaluated in multi-joints either included in the various diagnosis criteria sets or not. In addition mitral valve prolapsus and bone mineral density were evaluated by echocardiography and DEXA. The diagnosis of soft tissue rheumatism (p<0.01) and temporomandibular joint dysfunction syndrome (TMJDS) (p<0.001) were more frequent in hypermobile subjects. The laxity was found to be in high rates in some joints such as PIP, hip and temporomandibular joint, which were not included in the previously defined diagnostic criteria sets. In hypermobile group the incidence of peripartum haemorrhagic complications (p=0.001), vascular pathologies such as varicose veins (p<0.01), ecchymoses (pO.Ol), thoracic outlet syndrome (p=0.001) and Raeynoud's phenomenon (p <0.001) were significantly higher. The echocardiographic evaluation of the patients revealed that significant mitral valve prolapsus (MVP) was detected in 33,8% and less significant MVP in 21,1% (pO.001). The results of the bone density were significantly more within the range of osteopenia when compared with the controls, in spine and trochanter of the hip regions. In conclusion, it is suggested that hypermobility syndrome has an important role in the etiopathogenesis of the soft tissue rheumatism and temporomandibular joint syndrome. Since the hypermobile subjects also have high risk of mitral valve prolapsus and osteoporosis with an advancing age, consideration of the prophylactic measures will be useful. Key Words: Hypermobility, musculo-skeletal symptoms, mitral valve prolapsus, bone density
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon; Physical Medicine and Rehabilitation