The effect of pollution on the arginase activity in tissues of freshwater crayfish (Astacus leptodactylus Esch. 1823) in the Keban Dam Lake - Öz, Özden Barım; Erişir, Mine; Benzer, Fulya (My University, 2010)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü’nde bulunan Astacus leptodactylus’un dokularındaki arginaz aktivitesi üzerine kirliliğin etkisi araştırıldı. Arginaz aktivitesi, temiz bölge ile karşılaştırıldığında kirli bölgedeki kerevitlerin hepatopankreas (p<0.05) ve solungaç (p<0.001) dokularında daha yüksek bulundu. Kastaki arginaz seviyesinde istasyonlar arasında hiçbir fark gözlenmedi. Buna ilave olarak, kirli bölgedeki dişi kerevitlerin hepatopankreas (p<0.001), solungaç (p<0.01) ve kasında (p<0.05), erkek kerevitlerin ise solungacındaki (p<0.001) arginaz aktivitesinin istastistiksel açıdan daha yüksek olduğu tespit edildi.
Keywords: Türkiye; solungaçlar; su kirliliği; enzim aktivitesi; Astacus leptodactylus; kerevit; doku dağılımı; Keban Baraj Gölü; zehirlenme; hepatopankreas; toksisite; bulaşma; kaslar; arginaz