EĞİTİM VE DİN HİZMETLERİ BAĞLAMINDA ALMANYA DİYANET İŞLERİ TÜRK İSLAM BİRLİĞİ - YERKAZAN, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkiler çok eskilere dayanmaktadır. Tarih boyunca her iki ülke politik, ekonomik, kültürel ve eğitim sahalarında iş birliği içerisinde olmuşlardır.Almanya'ya çalışma amacıyla giden ilk Türkler çok zor şartlar altında çalışmak ve yaşamak zorunda kalmış olmalarına rağmen kendi kültür ve değerlerini muhafaza etmek ve başka kültürel değerleri de tanımak amacıyla zamanla bir araya gelme ihtiyacı hissetmişlerdir. Almanya'daki ilk Türk işçiler, bu ülkede yetişen çocuklarına dini, örfi, geleneksel, göreneksel ve kültürel değerleri öğretmek amacındaydılar. Bu bağlamda bir birinden farklı teşkilatlar ve dernekler kurarak bir takım etkinliklerle Türk-İslam örf ve adetlerini, geleneklerini ve yaşama tarzını Almanya'da yetişen yeni nesillere öğretmek ve yaşatmak istiyorlardı. Ayrıca bir araya gelerek Türkiye'ye ait manevi kimliklerini daha güçlü bir şekilde muhafaza düşüncesindeydiler. Zamanla Almanya'da kalıcı hizmetlerin verilmesi için daha organizeli ve teşkilatlanmış derneklere ihtiyaç duyulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Diyanet İşleri Başkanlığının desteği ile Almanya`nın Köln şehrinde dini, sosyal ve kültürel faaliyetleri desteklemek amacıyla Diyanet İşleri Türk-İslam Birliği (DİTİB) kurulmuştur.Anahtar Kelimeler: Din, Dil, Eğitim, Entegrasyon, Diyalog.

The relations between Turkey and Germany have a long history. Throughout history, the two countries have been in cooperation with each other in political, economic, cultural and educational fields.Although the first Turks who went to Germany to work had to live and work under very difficult conditions they felt the need to come together in order to maintaintheir own culture and values and to know other cultural values The first Turkish workers in Germanywanted to teach religious, customary, traditional and cultural values to their children raising in this country. In this context, they wanted to teach Turkish-Islamic values and customs to the new generations by establishing different organizations and associations and organizing some activities.. Furthermore, they thought to maintain strongly their spiritual identity to Turkey by coming together.Over the time, organized and permanent associations were needed for provision of services. The Turkish Islamic Associations of Religious Affairs (DITIB) was founded in Cologne with the support of the Presidency of Religious Affairs of the Republic of Turkey.Key Words: Religion, Language, Education, Integration, Dialogue.
In the context of education and religious services the Turkish Islamic Association of Religious Affairs in Germany
Keywords: Din