İNGİLİZCE VE TÜRKÇEDE KULLANILAN EKLERİN KARŞILAŞTIRILMASI - AYBAY, ERDEM (Fırat Üniveristesi, 2012)
İngilizce günümüzde bilim dili olması, dünyanın önde gelen güçlerinin kullandığı dil olması gibi nedenlerle diğer bütün dünya dilleri üzerinde etkisi olan bir dildir. Tabii ki bu etki Türkçe içinde geçerlidir. Özellikle iki dil arasındaki ek sistemini karşılaştırmayı amaçladığımız bu çalışmamızda öncelikle dil, dilbilim, ek ve kök gibi bazı kavramları açıklamaya çalıştık. Türk dili eklemeli bir dil olduğu için ek ve kök kavramlarının önemini vurgulamanın gerekli olduğunu düşünüyoruz.İngilizce ile Türkçe arasındaki ek sistemini karşılaştırdığımız bu çalışmada iki dil arasında büyük farklılıklar olduğunu tespit ettik. Ural-Altay dil ailesine mensup olan Türkçe eklemeli bir dildir. İngilizce ise Hint-Avrupa dil ailesine mensuptur. İngilizce yapı bakımından hem eklemeli hem de çekimli bir özelliğe sahiptir. Çalışmada verdiğimiz örnekler, İngilizce'nin hem eklemeli hem de çekimli bir dil olduğunu da ortaya koymaktadır.Türkçe'de yapım eklerinin sayısı çok fazla iken İngilizcede daha az yapım eki kullanılmaktadır. Çalışmamızın neticesinde, Türkçe'nin yapım ekleri bakımından İngilizceye göre çok daha zengin olduğunu tespit ettik. Yine çalışmamızın sonucunda, Kelime türetiminin Türkçe'de bazı yabancı menşeli ek ve kelimeler dışında, yapım ekleriyle gerçekleştirilirken, buna karşın aynı işlemin İngilizcede ön ek, son ek ve kelimenin çekimlenmesiyle gerçekleştirildiğini gördük.Türkçe'de kelimelere işlerlik kazandıran birçok çekim eki varken İngilizce'de sadece sekiz tane çekim eki kullanıldığını tespit ettik.Çalışmamızda İngilizce ve Türkçe'deki eklerin kullanım benzerlik ve farklılıkları üzerine yoğunlaşıldı ve Türkçe'de kelime türetiminin ve işlerliğinin sadece eklerle sağlandığını, buna karşılık İngilizcede ise kelime türetiminde sadece eklerin kullanıldığını, ancak bunun tek yol olmadığı kelimelerin işlerliğinde edat ve zamirlerin daha etkili olduğu sonucuna varıldı.Anahtar Kelimeler: Yapım Eki, Çekim Eki, Karşılaştırmalı Dilbilim.

English has an important effect on the other languages. We can say it for Turkish as well. In this study, first of all, the concepts of language, linguistics, affix and root are examined. As the Turkish language is agglutinative, it is important to emphasize the concepts of affix and root. In this study, which compares the affix systems of the two languages, important differences between the two languages are studied. Turkish is an agglutinative language belonging to Ural-Altaic language family. English belongs to Indo-European language family. English is both an agglutinative and inflective language in terms of structure. There are many derivational affixes in Turkish whereas in English there are not so many. Word formation in Turkish is formed with derivational affixes, except for some foreign affixes and words. In English this is formed through different ways, these points are explained with examples. The word formation in English is constructed with affixes (prefix, suffix), inflection of words, combination of two words. There are many inflections in Turkish whereas in English only eight inflections are used. In both languages, there exist a lot of inflections.In our study, the differences and similarities between the two languages are analyzed. The influence of Arabic and Persian is predominant in Turkish, while the influence of Greek and Latin is predominant in English. Word formation is done with affixes in Turkish. In English, it is not the only way. Prepositions and Pronouns are as effective as affixes for word formation.Key Words: Derivation affix, Inflection affix, Comparative Linguistics.
A comperative study of affixes in Turkish and English
Keywords: Batı Dilleri ve Edebiyatı; Dilbilim