Nİ MATRİSLİ B4C TAKVİYELİ FONKSİYONEL DERECELENDİRİLMİŞ KOMPOZİTLERİN MİKROYAPI VE MEKANİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ - ŞAHİN, BARIŞ (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, toz metalurjisi yöntemi kullanılarak elde edilen Nikel matrisli B4C takviyeli fonksiyonel derecelendirilmiş(FDM) kompozit malzemelerin mikroyapı ve mekanik özellikleri incelenmiştir. Kompozit malzemeler, toz metalurjisi yöntemi kullanılarak üretilmiştir. Ni+ %5 B4C, Ni + %10 B4C, Ni+ %15 B4C ve Ni+ %20 B4C bileşimindeki numuneler, 900 ile 1050ºC sıcaklıklarda ve 60 dk. sürede sinterlenerek üretilmiştir. Numunelerin mekanik özelliklerini ve mikro yapılarını değerlendirmek için; optik mikroskop, (SEM+EDX) ve (XRD) analizleri ile birlikte mikrosertlik, aşınma ve yoğunluk testleri de yapılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda; artan B4C oranına ve sinterleme süresine bağlı olarak sertlik ve aşınma direnci değerlerinin arttığı, yoğunluk değerlerinin ise azaldığı tespit edilmiştir.

In this study, the microstructure and mechanical properties of nickel matrix B4C reinforced functional graded (FDM) composite materials obtained by using powder metallurgy method were investigated. Composite materials were produced using the powder metallurgy method. Samples with composition of Ni + 5% B4C, Ni + 10% B4C, Ni + 15% B4C and Ni + 20% B4C were produced by sintering at 900 to 1050 C temperatures and 60 min. In order to evaluate the mechanical properties and microstructure of the samples; Optical microscope, (SEM + EDX) and (XRD) analyzes as well as microhardness, abrasion and density tests were also performed. As a result of the examinations; it was determined that hardness and wear resistance values increased and density values decreased depending on the increasing B4C ratio and sintering time.
The investigation of microstructure and mechanical properties of Ni matrix B4C reinforced functional graded materials
Keywords: Metalurji Mühendisliği