Toplam eşdeğer deprem yükünün hesabı bakımından 1975 deprem yönetmeliği ile 2006 deprem yönetmeliğinin karşılaştırılması - Ulucan, Zülfü Çınar; Demirel, Bahar (My University, 2007)
Ülkemiz aktif deprem hareketlerinin olduğu “Akdeniz-Alp-Himalaya” deprem kuşağında bulunmaktadır. Bu nedenle çoğu kez şiddetli depremlere maruz kalmaktadır. Şiddetli deprem tehlikesinin olduğu ülkelerde, yapılar depreme dayanıklı olarak ve depremden dolayı oluşacak hasarların minimum düzeyde kalacağı şekilde tasarlanmalıdır. Ülkemizde depreme maruz binaların tamamının veya bir bölümünün depreme dayanıklı tasarımı ve yapımı için gerekli minimum koşullar “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik”le verilmiştir. Her ülkede olduğu gibi ülkemizdeki yönetmelik de zaman içerisinde değişikliğe uğramıştır. Yeni gelen her yönetmelik daha önce kullanılmakta olanı yürürlükten kaldırarak, deprem ve yapı alanındaki değişim ve gelişimleri kapsamıştır. Bu çalışmada, 1975 yönetmeliği (eski yönetmelik) ile 06.03.2006 tarih ve 26100 sayılı resmi gazetede yayınlanan son yönetmelik birbiriyle kıyaslanmıştır. Aradaki ana farkın kolon uç momentlerin hesabında gerekli olan toplam eşdeğer deprem yükünün hesabında olduğu görülmüştür. Bu farktan dolayı, son yönetmelikte kolon kesit alanları büyümektedir. Eski ve son yönetmeliğin kıyaslaması sonucunda, kolon uç moment değerleri ile toplam eşdeğer deprem yükünün artış oranlarının birbirine eşit olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Fizik; Uygulamalı; Matematik; İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi