MARDİN YÖRESİ SÜRYANİLERİNDE DİNİ VE SOSYAL HAYAT - ZAFER, CEM (Fırat Üniveristesi, 2012)
Bu çalışmanın örneklemini, Mardin yöresinde yaşayan Hıristiyan inancına mensup ve Süryani (Yakubi) dini kimliğiyle kendini tanımlayan vatandaşlarımız oluşturmaktadır.Araştırmanın ilk bölümünde, araştırma bölgesinin genel özellikleri ve tarihsel arkaplan ele alınmış ve Süryanilerin bu topraklar ile kurdukları köklü ilişkinin süreçleri irdelenmiş olup, ikinci bölümde, çalışmanın üzerine oturduğu kavramlar verilmiştir.Üçüncü bölümde, saha çalışmasında elde edilen verilerin değerlendirmeleri yapılmıştır.Çalışmanın sonuç bölümünde elde edilen veriler ve gerçekleştirilen mülakatlar değerlendirilmiştir.

The Abstract of this thesis is Syrians (Yakubi); Christians who live in Mardin; known for their etymological roots. In the first chapter of the thesis; begins with providing a historical background of the area and then examines the rooted relationship of Syrians in the land they live in and it?s processes. The second chapter; the concepts and theories that the thesis focus on, is examined. The third chapter is devoted to investigate through the data gathered from particular field research and detailed interviews.The last chapter concludes the discussion depending on the research, interviews and investigated resources.
Social and religious life of the Syrian people who live in Mardin area
Keywords: Din