KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN LUCİOBARBUS MYSTACEUS (PALLAS, 1814)' DA OTOLİT BİYOMETRİSİ - SUİÇMEZ, ADNAN (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada, Keban Baraj Gölü'nden elde edilen Luciobarbus mystaceus (Pallas, 1814)'da otolit biyometrisi (ağırlık, boy, en ve kalınlık) ile toplam balık boyu ve balık ağırlığı arasındaki ilişkiler araştırıldı. Bu amaçla, Ağustos 2020–Kasım 2020 tarihleri arasında toplam 100 örnek (37 erkek ve 63 dişi) incelendi. Balık örneklerinin Total boyları (TB) ve Ağırlıkları (A) ölçüldükten sonra eşey tespiti yapıldı. Her bir balığın sağ ve sol otolitleri çıkarıldı ve ölçüme hazır hale getirildi. Otolit ağırlıkları (OA) 0,0001g hassasiyette tartıldı. Otolit boyu (OB) ve otolit eni (OE) bilgisayar destekli görüntü analiz programı kullanılarak ölçüldü. Sağ ve sol otolitlerin kalınlıkları (OG) ± 0,01 mm hassasiyetle ölçüldü. Analiz sonuçlarına göre sağ ve sol otolitlerin ağırlık, boy, en ve kalınlık değerleri arasında doğrusal bir ilişki olduğu ve istatistiksel olarak farkın önemsiz (p>0,05) olduğu bulundu. Çalışmanın sonucunda sağ ve sol otolit ölçümleri ile balık boyu ve balık ağırlıkları arasında pozitif yönde doğrusal ilişkiler tespit edildi.

In this study, otolith biometry (otolith weights, otolith lengths, otolith widths, and otolith thickness) of 63 females and 37 males belong to Luciobarbus mystaceus (Pallas, 1814) population of Keban Dam Lake (Elazığ) were examined. For this purpose 100 samples (63 females and 37 males) were investigated between August 2020 and November 2020. After total length of fish sample were determined to the nearest ±1 mm, their sexes were determined by examining of gonads. Then right and left otoliths were removed and cleaned. Otolith weights were determined to the nearest ± 0.0001 g. The lengths and widths of otoliths were measured to the nearest ± 0.001 mm with a computer aided image analysis program. The thickness of otoliths were measure to the nearest ± 0.01 mm with a digital compass. According to the results of the analysis, it was found that there was a linear relationship between the weight, height, width values of the right and left otoliths, and the difference was statistically insignificant (p>0.05). As a result of the study, positive linear relationships were determined between right and left otolith measurements and fish length and fish weights.
Otolith biometry in Luciobarbus mystaceus (Pallas, 1814) Living in Keban Dam Lake
Keywords: Su Ürünleri