MİTOMYCİN C İLE HYLAN-GF 20, MİTOMYCİN C İLE BAL VE HYLAN-GF 20 İLE BAL KOMBİNASYONUNUN LAPAROTOMİZE RATLARDA ADEZYON OLUŞMASI ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - SARAÇ, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2006)
Ameliyat sonrası yapışıklıklar önemli ancak henüz çözümlenmemişproblemdir. Devam eden çalışma ve gelişmelere rağmen en iyi ihtimalle yapışıklıkoluşumu insidansı düşürülmüş ancak yapışıklık gelişimi tamamen engellenememiştir.Yapılan bazı çalışmalarda MMC, Hylan GF-20 ve Balın yapışıklıkları azalttıklarıgösterilmiştir. Bu çalışma; Mitomycin C ile Hylan GF-20, Mitomycin C ile Bal veHylan GF-20 ile Bal kombinasyonun laparatomize ratlarda yapışıklık oluşmasıüzerine etkilerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır.Ağırlıkları 180-220gr arasında, Wistar-Albino cinsi 70 adet erkek rat 7 eşitgruba bölündü. Ratların çekum duvarında ve sağ alt kadranda batın ön duvarındakiperitonda abrazyon oluşturulduktan sonra; Grup 1'e %0.9 NaCl, Grup 2'yeMitomycin C, Grup 3'e Hylan GF-20, Grup 4'e Bal, Grup 5'e Mitomycin C ileHylan GF-20, Grup 6'ya Mitomycin C ile Bal ve Grup 7'ye Hylan GF-20 ile Balintraperitoneal olarak uygulandı.Yapışıklık gelişimi skoru açısından kontrol grubu ile diğer gruplarkıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulundu. (p<0.001) İlaç uygulananbütün gruplarda yapışıklık gelişimi azalmıştı. Ancak kombine gruplar kendiaralarında ve tekli gruplarla kıyaslandığında istatiksel olarak anlamlı bir farklılıksaptanmadı.Sonuç olarak Mitomycin C, Hylan GF-20 ve Bal kullanımı laparotomizeratlarda yapışıklık gelişimini azaltmaktadır. Ancak bunların kendi aralarındakombine edilmelerinin yapışıklık gelişimini azaltıcı etkilerine bir katkı sağlamadığıtesbit edilmiştir.Anahtar kelimeler: Yapışıklık , Mitomycin-C, Hylan GF-20, Bal1

THE EFFECT AND COMPARISON OF COMBINED USED OFMITOMYCINE-C WITH HYLAN-GF 20, MITOMYCINE C WITH HONEYAND HONEY WITH HYLAN-GF 20 ON THE DEVELOPMENT OFADHESION FORMATION IN LAPAROMIZED RATSPostoperative adhesions are stil unsolved important problems. Although thereare some studies and advancements in this issue, the incidence of adhesion formationhas been decreased but not totally solved. Some studies have been showed thatMitomycine, Hylan GF-20 and honey can decrease adhesion formation. This study;was planned to aim to compare the adhesion formation efffects of Mitomycin C withHylan GF-20, Mitomycin C with honey and Hylan GF-20 with honey combinationsin the laparotomized rats .Wistar-Albino 70 male rats, weight range between 180-220 gr, divided into 7groups. After abrasion formation in the rats' caecum wall and in the peritonealsurface at the localization of right lower quadrant of anterior abdominal wall; inGroup1 0.9% NaCl, in Group 2 Mitomycin C, in Group 3 Hylan GF-20, in Group 4honey, in Group 5 Mitomycin C with Hylan GF-20, in Group 6 Mitomycin C withhoney and in Group 7 Hylan GF-20 with honey were given intraperitoneally.There were statistically significant differences between control group and thestudy groups according to adhesion formation scala (p<0.001). In all groups thatagents were used adhesion formation was decreased, but when the groups comparingthe agents used, there was no statistically significant difference.2
The effect and comparison of combined used Mitomycine C with Hylan-GF 20,Mitomycine C with Honey and Honey with Hylan-GF 20 on the devolopment of adhesion formation in laparomized rats
Keywords: Genel Cerrahi