MALİGN MEZOTELYOMA VE AKCİĞER ADENOKARSİNOMU AYIRICI TANISINDA CEA, HBME-1 VE TROMBOMODÜLİN MARKER'LARININ YERİNİN SAPTANMASI - KAPLAN, SERPİL (Fırat Üniveristesi, 2005)
Malign mezotelyoma başta plevra olmak üzere seröz membranlardan gelişen primerbir tümördür. Akciğer adenokarsinomu ve malign mezotelyoma arasındaki ayırım halapatologlar için önemli bir sorundur. İmmünohistokimyasal inceleme bu ayırım için en iyiyardımcı yöntemdir. Ancak günümüzde mezotelyoma ve adenokarsinom için spesifikantijenlerin bulunmaması ve antikorların sensitivitesindeki farklılıklardan dolayı bu ayırımdaikili ya da üçlü kombinasyonların daha faydalı olacağı düşünülmektedir.Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında 1994-2004 yılları arasındaakciğer adenokarsinomu ve plevral mezotelyoma tanısı alan materyaller çalışmaya alındı.Toplam 12 adenokarsinom ve 18 mezotelyoma materyallerinin parafin bloklarındanhazırlanan kesitlerine immünohistokimyasal yöntemlerle CEA, HBME-1 ve Trombomodülinantikorları uygulandı. Boyanma yoğunluğu ve/veya şiddeti, boyanmanın yaygınlığı veboyanma lokalizasyonu belirlendi.CEA ile malign mezotelyoma olgularının %27.7'sinde adenokarsinom olgularının%83.3'ünde pozitiflik belirlendi. Malign mezotelyoma olgularında Trombomodülinpozitifliği %72.2 iken adenokarsinom olgularında %41.6'ydı. HBME-1 ile pozitiflik malignmezotelyoma olgularının %66.6'sında adenokarsinom olgularının %25'inde bulundu.Malign mezotelyoma olgularında CEA, HBME-1 ve Trombomodülin marker'larınınüçüyle de pozitiflik saptandı ancak Trombomodülin ve HBME-1 marker'larının sensitivitesiCEA'nın sensitivitesinden daha yüksekti. Adenokarsinom olgularında da CEA, HBME-1 veTrombomodülin marker'larının üçüyle de pozitiflik saptandı ancak CEA marker'ınınsensitivitesi HBME-1 ve Trombomodülin'den daha yüksekti.Sonuç olarak CEA, Trombomodülin ve HBME-1 marker'larının malign mezotelyomave adenokarsinom için spesifik marker'lar olmadığı ancak üçlü kombinasyon olarak ayırıcıtanıda kullanılabileceği kanısına varıldı.Anahtar Kelimeler: Malign mezotelyoma, adenokarsinom, CEA, Trombomodülin,HBME-1

Determining the position of CEA, HBME-1 and Thrombomodülin markers in thedifferential diagnosis of Malign mesothelioma and lung adenocarcinomaMalign mesothelioma is a primer tumor that mainly develops from serosal pleura andserosal membranes. It is a problem for pathologists to differ adenocarcinoma of lung andmalign mesothelioma from each other. Immunohisthochemical investigation is the bestmethod to solve this problem. But at the present time, it is suggested to differ this malignancyfrom each other that it is beneficial to use double or triple combinations because of theabsence of specific antigens for adenocarcinoma and mesothelioma, additionally, diversity inantibody sensitivity.The materials which had the diagnosis of lung adenocarcinoma and pleuralmesothelioma between 1994 and 2004 in Firat University, Medical Faculty, Department ofPathology, were taken into study. Sections, prepared form praffin blocks of 12adenocarcinoma and 18 mesothelioma, were carried out CEA, HBME-1, thrombomodulinantibodies. The density and\or severity, prevalence and localization of painting aredetermined.The positivity with CEA application was determined in 27.7 % of malignmesothelioma cases and 83.3 % of adenocarcinoma cases. While the positivity ofthrombomodulin in malign mesothelioma was 72.2 %, that of adenocarcinoma was 41.6 %.The positivity with HBME-1 application was determined 66.6% and 25% in mesotheliomaand adenocarcinoma, respectively.In malign mesothelioma cases, it was determined as positive with all of CEA, HBME-1 and thrombomodulin but the sensitivity of HMBE-1 and thrombomodulin was higher thansensitivity of CEA.In also adenocarcinoma cases, it was determined as positive with all of CEA, HBME-1and thrombomodulin markers but the sensitivity of CEA marker was higher than thesensitivity of HMBE-1 and thrombomodulin markers.In conclusion, it may be suggested that CEA, HMBE-1 and thrombomodulin is notspecific markers for malign mesothelioma and adenocarcinoma, but it can be used as triplecombination in differential diagnosis.Keywords: malign mesothelioma, adenocarcinoma, CEA, Thrombomodulin, HBME-1
Determining the position of CEA, HBME-1 and thrombomodülin markers in the differential diagnosis of malign mesothelioma and lung adenocarcinoma
Keywords: Patoloji