FIRAT HAVZASINDAKİ MAHALLİ İDARELERİN SPORA YAKLAŞIMLARININ ANALİZİ - ÇOBAN, BİLAL (Fırat Üniveristesi, 1996)
Bu araştırmanın amacı, Fırat Havzasında bulunan mahalli idarelerin spora yaklaşımlarının analiz edilmesidir. Mevzuatın mahalli idarelere sporla ilgili verdiği görevler araştırılmış, ne kadarının yerine getirildiği ve bu görevlerin tam anlamıyla gerçekleştirilememesinde engel teşkil eden noktalar tespit edilmiştir. Bu araştırma, Fırat Havzasında bulunan ve Fırat Üniversitesinin etki alanı içerisindeki, Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş illeri mahalli idarelerinin İl-ilçe, Belde-Belediyeleri ve İl Özel İdarelerini kapsamaktadır. Belirtilen yönetim bölgelerinde bulunan belediye başkanları ve il özel idare müdürlerine anket uygulaması yapılmıştır. Mahalli idareler açısından yörelerdeki geçmiş ve mevcut durum ve geleceğe yönelik olarak yapılmış olan planlar tespit edilmiştir. Ayrıca karşılaşılan problemler ve nedenleri incelenmiştir. Fırat Havzasında bulunan dört ile ait mahalli idare yöneticilerinin tamamı (%100), kendilerine bağlı bulunan spor tesislerini yetirli görmediklerini belirtmişlerdir. Şimdiye kadar spor tesisi yapılmayışının nedenleri arasında ilk sırayı, %20.5 oranla mali kaynak sıkıntısına bağlamışlardır. Fırat Havzasındaki mahalli idarelerin %9 1.3 'ünde, kurumun spor işleriyle ilgilenecek bir birimin olmayışı dikkat çekicidir. Yöneticilerin %86'sı kurumlarının halka sunduğu spor faaliyetlerini yeterli görmediklerini belirtirken, en önemli sebep olarak "Mali Kaynak sıkıntısını, göstermişlerdir. Yöneticilerin %82'si diğer kamu ve özel kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon yapılmasının gereğine ve daha ziyade (%28.2) "Kamu ve özel kuruluşlar ile işbirliği ve koordinasyon yaptıklarını belirtmişlerdir. İdarecilerin tamamı, özürlü vatandaşların spor yapmalarına yönelik herhangi bir çalışmalarının bulunmadığını ifade etmişlerdir. Yöneticilerin %74'ü, mahalli idarelerle merkezi idare arasındaki işbirliğinin gerçekleşme düzeyinin "zayıf olduğunu belirtmişlerdir.Sonuç olarak; Fırat Havzası mahalli idarelerinde halka ve gençliğe yönelik spor faaliyetlerinde görülen eksikliğin varlığı kabul edilerek, mevzuat ve mali kaynak noktasında gerekli teşviklerin yapılması zorunluluk arzetmektedir.

The purpose of the study was to analyze how local administrations which are at Fırat Territory and at the effecfiv area of Fırat University approcah to the sports. Duties related to the sports given to the local administrations by rules were studied and, to what extend they have been applied and the preventive points of these duties were identified. That study includes the private city managements, the municipalities of the city, town and countries, and the local administrations of Elazığ, Tunceli, Bingöl and Muş at Fırat Territory and at the effective area of Fırat Univesity Questionnaires were filled out by the mayors and private city managers at the mentionet administration areas. Relating local administrations, the peresent and past situation and the plans done for the future ave been determined Besides, the problems that were met ant their causes have been studied. All of the local administrators in four cities at Fırat Territory have pointed out that the sports foundations belonging to them are not sufficient The first reason of not building sports foundation has been the lack of financial sources with a rate of 20.5% In 91.3 % of the local administrations at Fırat territory, that there is no department of the foundation to be concerned with sports-activites is too important. While 86% of the administrators say that the sports activities done by the related institution are not adequate, they have shown the "financial problem" as the most important reason of that. 82 % of the administrators believe that a good cooperation should be done with other public and private institutions, and 28.2 % of them have told that they cooperate with "Public and Private Institutions". All of the administrators have told that they had no activity for the defective to do sports. 74% of the administrators have expressed that cooperation level between the local and central administrations is weak Consequently, it is necessary to encourage the financial sources and the rulers by accepting the lack identified in sports being done for the young and public at the local administrations at Fırat Territory.
Keywords: Spor; Sports