Taze ot, silaj ve kuru ot şeklinde yedirilen yoncanın kuzularda performans, karkas ve etin duyusal özellikler üzerine etkisi - Çerçi, İbrahim Halil; Erişir, Zeki; Gürdoğan, Fuat; Seven, Ismaıl; Patır, Bahri; Dikici, Abdullah; Ciftci, Mehmet (My University, 2011)
Bu çalışmada, taze, silaj ve kuru yoncanın kuzularda performans, karkas ve duyusal özellikler üzerine etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, çalışmada yaklaşık 21 kg canlı ağırlıkta, 4 aylık yaşta 40 adet Akkaraman erkek kuzu kullanılmıştır. Araştırma rasyonları izonitrojenik ve izokalorik olarak hazırlanmıştır. Rasyonlarda kullanılan yonca formu deneme gruplarını oluşturmuştur. Buna göre, rasyonda kaba yem olarak buğday samanı kullanılan grup Kontrol Grubunu (K-Grubu), taze yonca kullanılan grup YT-Grubunu, yonca silajı kullanılan grup YS-Grubunu ve kuru yonca kullanılan grup ise YK-Grubunu oluşturmuştur. Denemede en yüksek kuru madde tüketimi (P<0.001) ve günlük canlı ağırlık artışı (P<0.01) YK grubunda tespit edilmiştir. Yemden yararlanma oranları K, YT, YS ve YK gruplarında sırası ile 5.85, 7.78, 6.21 ve 5.91 olarak belirlenmiştir (P<0.01). Sıcak (P<0.001) ve soğuk (P<0.05) karkas randımanı en yüksek YK grubunda tespit edilmiştir. Duyusal analiz değerlendirmesinde sadece koku parametresi bakımından gruplar arasında istatistiksel bir fark tespit edilirken (P<0.05), diğer parametreler bakımından bir fark bulunamamıştır (P>0.05). Sonuç olarak; performans verileri değerlendirildiğinde, koyunlarda kaba yem kaynağı olarak saman yerine kuru yonca kullanımının, kuru madde tüketimini, canlı ağırlık artışını ve karkas özeliklerini istatistikî olarak önemli düzeyde arttırdığı belirlenmiştir.
Keywords: Duyusal özellikler; yemden yararlanma; koyun; kuzu; diyetler; yem alımı; canlı ağırlık artışı; silaj; karkas; kuru madde; karkas bileşimi; karkas kalitesi; yonca; kurutulmuş yonca; kuzu beslenmesi; Alfalfa; yonca silajı; Medicago