HARPUT (ELAZIĞ) YAKIN KUZEYİNDEKİ ELAZIĞ MAGMATİTLERİNİN PETROGRAFİK VE JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ - TAŞKIN, AHMET HULUSİ (Fırat Üniveristesi, 1999)
Yüksek Lisans Tezi HARPUT (ELAZIĞ) YAKIN KUZEYİNDEKİ ELAZIĞ MAGMATİTLERİNİN PETROGRAFİK ve JEOKİMYASAL ÖZELLİKLERİ Ahmet Hulusi TAŞKIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1998; Sayfa: 59 İnceleme alanı, Harput ( Elazığ ) yakın kuzeyinde yaklaşık 130 km2'lik bir alan kaplamaktadır. Çalışma alanında yaşlıdan gence doğru Senoniyen yaşlı Elazığ Magmatitleri.Orta Eosen - Üst Oligosen yaşlı Kırkgeçit Formasyonu, Üst Miyosen - Alt Pliyosen yaşlı Karabakır Formasyonu ve Pliyo - Kuvaterner yaşlı Palu Formasyonu yüzeylemektedir. Elazığ Magmatitleri inceleme alanında granit, granodiyorit, tonalit, diyorit, kuvarsdiyorit, gabro, anortozit gibi derinlik; mikrodiyorit, diyabaz gibi yarı derinlik; bazalt, andezit ve dasit gibi yüzey kayaçlarıyla temsil olunmaktadır. Elazığ Magmatitleri'ni uyumsuz olarak örten Kırkgeçit formasyonu; konglomera, kumtaşı, masif kireçtaşı, masif kumtaşı ve marn'dan meydana gelmiştir. Kendisinden yaşlı birimleri uyumsuz olarak örten Karabakır Formasyonu, inceleme alanında bazaltlardan oluşmaktadır. Karasal konglomeralardan meydana gelen Palu Formasyonu ise, çalışma alanının en genç birimidir.Çalışma alanındaki asidik bileşimli kayaçlarda yapılan analiz sonuçlarına göre; bu kayaçlar yüksek Na20 ve K2O içerikli, subalkalen karakterli ve l-tipi granitoyid özelliğinde olup, tektonik olarak ise çarpışma granitoyidleri (COLG) alanında yer almaktadır. Anahtar Kelimeler: Elazığ Magmatitleri, Kırkgeçit Formasyonu, Karabakır Formasyonu, Palu Formasyonu, Granitoyid, Subalkalen Çarpışma Granitoyidi. in
Petrographical and geochemical features of magmatites in the northern of Harput (Elazığ)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering