Türkiye'de Neoliberal Politikaların Haber Medyasına Yansımaları: Anaakım Medyanın Ekonomi Haberleri Üzerine Bir İnceleme - Şen, Ayşe Fulya; Avşar, Zakir (My University, 2012)
Medya, toplumsal yapının siyasî ve ekonomik yeniden üretiminin önemliaraçlarından biri olarak meta üretimi kuralları içinde hareket etmektedir. Türkiyedemedya, ekonomik ilişkiler ağı içinde siyasî iktidara bağımlı bir durumdadır. Güç/ iktidar ilişkileriyle örülü toplumsal alana ilişkin anlam çerçeveleri oluşturanhaberlerin, bu egemen ilişkileri sorgulayan ve eleştiren bir içerikten yoksun olduğugörülmektedir. Ekonomi haberlerinin çerçevesi, medyanın ekonomik ve sosyalhaklara odaklı çoğulcu ve eşitlikçi bir anlayışı dışladığını ve neoliberal ideoloji ileuyumlu olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, günümüzde demokratikbir toplumda medyanın rolünü tartışmak, sermayenin kontrolünde olan medyanınkamusal sorumluluk anlayışından uzaklaştığını ve sınıf temelli eşitsizlikleri haberkonusu yapmadığını ortaya koymaktır. Bu çalışmada, neoliberalizme eklemlenmişanaakım medyayı temsil eden Hürriyet ve Sabahın ekonomi haberleri konular veaktörler açısından incelenmiştir.
Keywords: İletişim; İktisat